Eddy De Smedt: «Van goed tot zeer goed»

SEVILLA -

Als

neutraal

waarnemer kon BOIC-sportdirecteur Eddy De Smedt niet anders dan concluderen dat de Belgische campagne op het WK globaal van «goed tot zeer goed» was: «Als zes van de elf atleten hier hun norm halen voor de Spelen, is dat een succes. Onverwacht hoopvol. De medaille van Mourhit maakt er een echte meevaller van. Het is vooral niet slecht dat dit gebeurt binnen deze delegatie. Dat hier iets uit ontluikt op vlak van mentaliteit. Die zelfzekerheid, dat gaan om te winnen en niet om zomaar mee te doen.

R.C.

BR>Kijk ook naar Marleen Renders. Voor een stuk verrassend goed, die negende plaats, en zoiets kan overslaan op de anderen. Zij was vijfde op het EK, dan won ze Berlijn. Nu start ze in ook met een andere ingesteldheid in een competitie. Zij heeft hààr koers gelopen.

De finale van Nsenga vond ik een zeer groot moment. Theoretisch geen kans, maar op karakter dat toch afdwingen.

Voor Erik Nys was ik vooraf al blij dat hij opgevist werd, omdat hij regelmaat toonde in de buurt van de acht meter. Dat heeft hem naar de finale geholpen.

Van Patrick Stevens zullen we nooit weten wat die halve finale had kunnen geven, maar hij klimt na een jaar met tegenslagen toch naar het betere niveau.

Sandra Stals liep een sterke reeks en dan een tegenvallende halve finale. Ik hoop dat daar de passende

diagnose

gesteld wordt, met de nodige aanpassingen. Maar de wijze waarop ze de reeks won, toont toch een groei in maturiteit.

Duval is jong, stond voor het eerst op zo een tornooi en maakt zeker nog vooruitgang. Gevaert had al een zwaar jaar en overleefde twee keer de eerste ronde. Ann Mercken had een moeilijk seizoen en zit in een onderdeel waarvan het niveau in stijgende lijn gaat. En wie het niet gemaakt heeft (Wijmeersch, Kloeck), moet opgevolgd worden en uit de prestaties van de anderen de motivatie putten.»