Bert Jammaer: "Ik won met de vingers in de neus"

WEVELGEM -

Met een prachtige en veilige organisatie, een stralende zomerzon en een uitgelezen deelnemersveld, waren alle ingrediënten aanwezig om er in Wevelgem een groots kampioenschap van te maken.

J.Cle.

BR>Dat was ook het geval voor Bert Jammaer, die heel even zijn studieboeken liet links liggen om zich met stramme spieren te komen meten in het Vlaams kampioenschap. Alle tenoren waren aanwezig en onder hen ook de Nederlander Gijs Klerckx die in de SP-wedstrijd van Zundert geschiedenis schreef met een knappe fietsprestatie.

"Ik heb Gijs Klerckx al geklopt in Stein, dus van hem heb ik niet zoveel schrik. Ik zal vooral Frederick Van Lierde in het oog houden", vertelde Bert Jammaer voor de start van deze wedstrijd.

Tijdens de zwemproef kon Jammaer de schade beperken en hij begon als tweede aan het fietsen. Alle grote kanonnen zaten in de voorste linie en ze gaven elkaar geen strobreed toe.

Het ging er spannend aan toe tot Bert Jammaer tijdens het lopen afstand kon nemen van zijn metgezellen. Met ruim dertig seconden voorsprong kon hij het zich permitteren om het wat kalmer aan te doen. Bij de tweede doortocht kwam Frederick Van Lierde als eerste door en iedereen had de leider van de wedstrijd gemist. Wat er zich juist had afgespeeld, kon Bert Jammaer na afloop haarfijn uitleggen.

Lintje

"Bij de tweede doortocht van het lopen wist ik niet goed welke kant uit. Daarom vroeg ik aan de politieagent op het kruispunt waar ik naartoe moest. Hij stak beide handen in de hoogte en ik hoorde plots dat ik rechts moest. Ik voelde echter onmiddellijk aan dat het fout zat. Daarom keerde ik op mijn stappen terug om alsnog een lintje als bewijs van doortocht in ontvangst te nemen.

Door dit incident heb ik wel wat tijd verloren, maar gelukkig had ik voldoende voorsprong op Fredrick Van Lierde om alsnog de wedstrijd te winnen. De vreugde was eerst van korte duur want aanvankelijk was ik als tweede in de uitslag opgenomen, en was Frederick Van Lierde de nieuwe Vlaamse kampioen.

Nu heeft men beslist om ons beiden tot winnaar uit te roepen. Dit was overigens een wedstrijd die ik met de vingers in de neus kon winnen. Voor mijn deelname aan het Belgisch kampioenschap op het Molse Zilvermeer, ga ik deze week eerst proberen om mijn tweede zit tot een goed einde te brengen."