Organisatoren willen meer Europeanen

SEVILLA -

Met Brussel vrijdag en Berlijn volgende week dinsdag, loopt de Golden League af. De organisatoren van de zeven meetings hebben ter gelegenheid van het WK nieuwe opties genomen. Wilfried Meert, organisator van Brussel, zet er enkele op een rijtje.

R.C.

BR>«De IAAF maakt een ranking op van de meetings op basis van de prestaties. Daarbij rekent men de vijf beste prestaties per nummer. Dan ben je al gauw geneigd de topvijf in te huren, dan ben je zeker van de punten voor dat klassement. Wij stellen nu voor dat klassement slechts op de topdrie te baseren. Waarom?

Alle zeven meetings van de Golden League zijn Europese meetings. Waar zitten de sponsors? Vanwaar komt het geld? Waar zijn er veel toeschouwers? Antwoord drie keer: Europa. Van waar komen de atleten? Van de VS en Kenia. Akkoord voor de vedetten. Die heb je nodig. Maar als wij er niet gaan voor zorgen dat Europese atleten de kans krijgen bekendheid te verwerven en de belangstelling van het publiek te wekken, gaat misschien ook in Europa de belangstelling dalen en dan is het afgelopen voor iedereen.»

«Het gevolg van die redenering zal in Brussel al te merken zijn. In de 3000m steeple zullen nog altijd enkele van de betere Kenianen meedoen, maar ook de Duitser Kallabis, die tot op 3 seconden van het Europees record kwam, ook de Roemeen Ionescu, de Oostenrijker Weidlinger. Net zo op de 800 meter. Met de twee toppers Kipketer en Kimutai, maar ook de Duitser Schumann, de Zwitser Bucher, de Ier McKilroy. Dat wordt een bewuste politiek. Als de Amerikanen hun stratencircuit afschermen door de buitenlanders slechts de helft van het prijzengeld te geven, waarom mogen wij dan de Europese atleten niet voortrekken?»

Johnson: 200

Op vedetten blijft de Memorial rekenen. Michael Johnson, kersvers wereldrecordhouder 400 meter, wil vrijdag nu ook op de 200 meter de snelste jaartijd op zijn naam. Die staat op naam van Francis Obikwelu, die op het WK 19"84 liep. Maurice Greene is er - zoals eerder bekend - niet, maar Surin (tweede op 100m in Sevilla) loopt de 200 meter, met ook Stevens, Obikwelu en Da Silva.

Een extraatje wordt de 3000 meter. El Guerrouj, die al wereldrecordhouder op de mijl en 1500m is, wil een sterke chrono. Het wereldrecord staat op naam van Daniel Komen. Hij kan allicht rekenen op de luxe dat Hissou voor hem het tempo wil maken.