Walter Grootaers maakt multimiljonairs

VILVOORDE -

Niet aan twijfelen, dit wordt een knaller. Voortaan ziet u elke dinsdag- en donderdagavond 'Wie wordt multimiljonair?', een kwis die werkelijk alles heeft. De

format

werd bedacht door de Engelsman Paul Smith. Na nauwelijks drie weken haalde ITV er een marktaandeel van 64 procent mee. In Engeland gaat de kwis nu zijn derde seizoen in. Hij loopt ook in Amerika, in Australië en in Nederland. De Europese rechten werden gekocht door Endemol. Vlaanderen begint nu; eerlang volgen Duitsland en Polen.

J.V.

BR>

Welke smaak heeft de drank pastis: A. anijs, B. citroen, C. munt of D. vanille?

Anijs natuurlijk, dat weet toch iedereen. Deze dan:

Welke stad ligt in Japan: A. Hamamatsu, B. Orissa, C. Pusan of D. Nantong?

Dat is wat anders. U speelt dan ook al voor één miljoen. Toch hebt u niet het gevoel dat het een onmogelijke vraag is. U denkt bvb. A. Of u gokt op A. Juist, het is A.

Daarop is 'Wie wordt multimiljonair?' gebouwd. Je hoeft geen keiharde kwisser te zijn, geen boeken van buiten te leren, nee, iedereen kan meespelen, iedereen kan winnen. Zeker bij de gemakkelijkste vragen zal half Vlaanderen roepen, het is dát! Verder wordt het succes bepaald door de hele aankleding van de show: decor, belichting, kleurgebruik, muziek.

Straf

'Wie wordt multimiljonair?' wordt gepresenteerd door Walter Grootaers, die eindelijk eens niet het rolletje krijgt toebedeeld van de flauwe plezante, maar het

sec

mag doen. Het gaat hem goed af.

«De laatste jaren heb ik vooral spektakelshows gedaan, zoals 'Now or Never' en de 'Tandenborstel Show', waarin het tempo en de ambiance belangrijk waren,» zegt hij. «Dit is totaal het tegenovergestelde. De spanning wordt opgebouwd door stilte, door aarzeling. En toch is het top-entertainment.»

«Ik ben iemand die nog nooit langer dan vijf minuten naar een kwis heeft gekeken. Het spijt me, ligt me niet, ik zap weg. Tot ik dit in Engeland zag. Ik was ineens verkocht. Eigenlijk is het heel straf bedacht. De kandidaat mag én de vraag én de mogelijke antwoorden vooraf zien. Als hij het niet weet, kan hij beroep doen op hulp. Als hij niet zeker is, kan hij stoppen. Je denkt, dit botst met alle wetten van een kwis, maar nee, al die elementen bouwen juist mee de spanning op.»

Terwijl de kandidaat het antwoord zoekt, zie je Grootaers mee twijfelen en aarzelen. Hij doet dat niet alleen om een sfeertje te creëren. Vaak weet hij zelf het antwoord niet.

«De vragen zitten in een computer die zeer goed is afgeschermd,» legt hij uit. «Er zijn drie niveaus: de eerste vijf vragen zijn gemakkelijk, de volgende vijf moeilijker, de laatste vijf vrij moeilijk. Althans moeilijk in die zin dat je gaat twijfelen. De vragen worden geselecteerd door de computer. Ik ken ze niet. Ik zie ze ook maar als ze op het scherm verschijnen. Idem voor de antwoorden.»

Verzekering

Iedereen kon en kan zich inschrijven. Het volstaat het nummer

0900-00222

te bellen. Tot nog toe liepen 130.000 kandidaturen binnen, maar u kunt er nog altijd bij. In Engeland hingen na de eerste aflevering prompt 8 miljoen mensen aan de telefoon. Uit dat pakket haalt de computer per opname twaalf willekeurige namen: tien effectieve kandidaten en twee reserven. Die tien moeten eerst antwoorden op de

snelle

vraag. De winnaar mag spelen voor het geld.

Wie niét mag spelen, zijn personeelsleden van VTM en Endemol, familie van die personeelsleden, familie, vrienden of kennissen van Grootaers, kortom, al wie verdacht zou kunnen zijn.

«Stel dat een broer van Walter wint, de reactie zal altijd zijn: zo is het niet moeilijk. Dat willen we absoluut vermijden,» zegt Nicole Plas, baas van Endemol-België én mevrouw Grootaers.

Tot voor kort hadden we het nog over 'De vraag van 1 miljoen'. Nu wordt gespeeld voor 20 miljoen. Heeft de presentator, toch ook maar de zoon van een beroepsmilitair, daar geen moreel probleem mee?

«Ik? Geen enkel,» antwoordt Grootaers. «In Engeland spelen ze voor 60 miljoen: 1 miljoen pond. Of het gaat om 1, om 10 of om 100 miljoen, mij maakt dat niks uit. Het is een pak geld, okee, maar in de Lotto is het niet anders en net als in de Lotto heeft iedereen even veel kans om te winnen.»

Het gewonnen geld wordt uitbetaald door VTM. Maar de heer Claeys is niet gek: hij heeft een verzekering afgesloten.

'Wie wordt multimiljonair?', 20.20 uur, VTM