'Koppen' bekijkt het nieuws door de bril van gewone mensen

BRUSSEL -

Vanavond ziet u op TV1 de eerste aflevering van het actualiteitenmagazine 'Koppen', de opvolger van 'Panorama'. Het monument 'Panorama' is niet ter ziele gegaan. Het zal in december uit zijn as herrijzen op Canvas. Maar omdat de diverse nieuwsprogramma's met gemiddeld 2 uur uitzending per dag de ruggengraat van TV1 vormen, waren de bazen van oordeel dat er ook op TV1 behoefte is aan duiding, gebracht op zo'n manier dat een ruim publiek er wat aan heeft. De truuk is: het nieuws bekeken door de bril van de gewone man.

Jaak VANDYCK

BR>

«Toen we beslisten om de oude 'Panorama' af te voeren en met iets nieuws te beginnen, hield dat bijna automatisch ook in dat we een nieuwe ploeg zouden samenstellen,» zegt hoofdredacteur Leo Hellemans. «Dat doet volstrekt niks af van de enorme verdiensten van de 'Panorama'-mensen, maar als je jaren volgens een bepaald stramien hebt gewerkt, is het niet evident om ineens een heel andere richting in te slaan.»

Coach

Een nieuw programma met nieuwe mensen dus. Maar ook met ervaring. Daarvoor tekent Dirk Tieleman. Hij is de coach van het team. «Ik ben heel blij met deze overstap,» benadrukt hij. «Ik word zestig. Op die leeftijd worden anderen afgeschreven en naar huis gestuurd; ik mag mijn kennis ter beschikking stellen.»

'Koppen' omvat vijf onderdelen:

1) Twee reportages die in het weekeinde werden gedraaid. U zult geen ministers zien, geen politici, geen professoren, geen deskundigen. Het woord is aan de kleine man. 'Koppen' wil weten hoe hij de nieuwsfeiten ondergaat, wat het voor hem concreet betekent. De reportages worden gemaakt door de vier vaste reporters: Lies Martens, Elly Vervloet, Bob Vermeir en Björn Soenens. Geregeld zullen ook de freelance medewerkers Désiré Naessens en Michel Peremans een bijdrage leveren.

2) Een rechtstreeks verslag over een gebeurtenis ergens in het land. Deze reportage heeft de ambitie zeer snel op de bal te zijn. In principe zal ze betrekking hebben op iets wat gebeurde in de voorbije 24 uur.

3) Een gesprek, in de studio, tussen Dirk Tieleman en een 'Kopstuk', zijnde iemand die op één of andere manier in de kijker staat. Zeg maar de figuur van de week.

4) De rubriek 'Kopstoten', waarin de kijkers hun reacties kwijt kunnen.

5) Tot slot de quote van de week, 'Kopstem' geheten.

Speerpunt

Voor Tieleman moet het rechtstreekse verslag het speerpunt van het programma zijn. Het bewijs dat het team op zijn qui vive is en in staat om snel te reageren op de dingen van de dag. Speerpunt én achilleshiel. Is er elke dinsdag wel een valabel onderwerp? Bestaat niet het risico dat je een afgekloven bot op tafel moet leggen of dat je vervalt in banaliteiten?

«Dat risico bestaat inderdaad,» beseft Tieleman. «Aan ons te bewijzen dat het niet reëel is. Als het 'Journaal' en 'Ter Zake' erin slagen om elke dag een interessante uitzending te maken, dan moet het voor ons ook mogelijk zijn om één keer per week iets boeiends te pikken uit de voorbije 24 uur. Voor mij is dát de uitdaging. We zijn een nieuwsprogramma, we moeten wakker blijven. Als op zondag alles al vastligt wat we op dinsdag zullen brengen, zijn we verkeerd bezig. We moeten het lef hebben om op dinsdagnamiddag om 16 uur alles van tafel te vegen en nog te beslissen dat we iets helemaal anders gaan doen.»

Tieleman legt de lat hoog. Hij heeft daar zijn redenen voor: «Als een ploeg van het nieuws ergens neerstrijkt, blijft ze een kwartier ter plaatse. Een ploeg van 'Ter Zake' is er twee, drie uur. De onze twee of drie dagen. Dan moeten we toch iets hebben, zeker.»

'Koppen', 21.40 uur, TV1