Appelen vorig jaar doen prijs in mekaar storten

De Limburgse telers krijgen hun appelen van vorig jaar, waarvan er naar schatting nog 10 miljoen kilo in de frigo's steekt, niet verkocht. Gisteren werden verscheidene partijen van die appelen opgeruimd voor 3 frank per kilo, hetgeen 10 frank te weinig is om de kostprijs te dekken. Die grote hoeveelheid oude appelen is er nog omdat een aantal fruittelers tot nu gewacht heeft op betere prijzen.

J.P.

BR>«Het gaat hier niet om een Belgisch maar om een Europees probleem,» legt Danny Appeltans directeur bij Veiling Borgloon uit. «Vrijwel alle landen zitten met overschotten van vorig productiejaar. Bij ons gaat het vooral om Jonagold of mutanten hiervan. Behalve de fabrieken wil niemand deze appels nog. Vooral omdat sinds enkele weken ook al zomerappels zoals Delbare Estival op de markt zijn. De jongste dagen zijn we erin geslaagd om een belangrijke hoeveelheid schilappels te verkopen. Maar het grootste gedeelte is

rebut

. Hiervoor krijgen de telers jammer genoeg amper 3 frank per kilo.»

Bij de Belgische Fruitveiling (BFV) in Sint-Truiden bevestigt men dat de appelprijzen momenteel «onder druk» staan. Toch zegt directeur Filip Lowette dat voor de BFV-telers het ergste leed geleden is. «Op 1 juli hebben we al onze producenten die nog stock hadden de raad gegeven om hun frigo's uit te verkopen. Sindsdien hebben we meer dan 8 miljoen kilo appelen verkocht. Op dit ogenblik schat ik dat er nog ongeveer een 200.000 kilo in onze koelloodsen steekt. Je kan de telers die gewacht hebben moeilijk iets verwijten. Zij hebben gespeculeerd op betere prijzen maar die zijn er niet gekomen.»