Is de storm losgebarsten in de distributiesector?

HASSELT -

Moet de fusie tussen Carrefour en Promodès als een defensief manoeuvre worden ingeschat? De jongste dagen werd gefluisterd dat het Nederlandse Ahold een ongewenst bod op Promodès zou gaan uitbrengen. Gisterennamiddag circuleerde bovendien ook nog eens het gerucht dat Wal-Mart een bod op Carrefour zou doen. De recente ontwikkelingen in de distributiesector doen vraagtekens rijzen bij de toekomst van Delhaize, GIB en Colruyt. De vraag mag worden gesteld of de Belgische warenhuisketens in staat zullen zijn om zelfstandig te blijven overleven.

BR>

Bank Corluy had gisteren één belangrijke vraag bij het bericht over de fusie van Promodès met Carrefour: wat gaat Ahold nu doen? De Nederlandse distributiereus greep eerst langs Hannaford, dat via Food Lion door Delhaize wordt overgenomen. Recent ging het gerucht dat Ahold interesse zou hebben in Promodès. Ook daar vangt Ahold dus (mogelijk) bot. Volgens Bank Corluy moet nu in de gaten worden gehouden wie de Nederlanders als volgende in het vizier gaan krijgen.

De Europese distributiesector staat in rep en roer en dat heeft alles te maken met de komst van Wal-Mart. De Amerikaanse mastodont heeft via de overname van Asda al voet aan de grond gekregen op de Britse markt, maar zoekt verdere expansie op het Europese vasteland. Om niet met de rug tegen de muur te komen staan, moeten de Europese distributiebedrijven op zoek naar schaalvergroting. Vorige week werd op de Londense beurs hardop gesproken over een op til zijnde fusie van Marks & Spencer met Kingfisher.

Defensief

Volgens de meeste analisten moet de fusie tussen Promodès en Carrefour als een defensieve reflex worden beschouwd. Murielle David van Bonnewijn, Renwart & Cie: «Er is duidelijk meer aan de hand, want amper twee maanden geleden ontkende Carrefour nog met klem dat er een alliantie met eender wie op komst zou zijn. Bovendien staan Carrefour en Promodès op de Franse markt als aartsrivalen bekend. Ahold heeft anderzijds duidelijk interesse voor een Europese overname en is mogelijk achter Promodès gaan hengelen. Vandaar dat beide distributieketens toenadering tot elkaar hebben gezocht.»

KBC Securities trok gisteren meteen het advies voor het aandeel GIB op, ING Barings deed hetzelfde. Promodès bezit namelijk 27,5% in GB, de divisie super- en hypermarkten van GIB, plus een call-optie om dat belang op te trekken tot 51%. Die optie loopt tot en met het fiscale jaar 2003, op voorwaarde dat GB in het fiscale jaar 2001 nog niet naar de beurs is gebracht. Mogelijk wordt die optie nu vroeger gelicht. In geval van een vijandig bod op GIB beschikt Promodès ook over een put-optie, namelijk het recht om het belang van 27,5% in GB aan een vastgestelde prijs terug te verkopen aan de GIB-groep. Overigens was het aandeel GIB gisteren een opvallende stijger op de Brusselse beurs. ING Barings merkte terecht dat dankzij de fusie GIB haar winstmarges kan verbeteren, maar misschien is er toch meer aan de hand.

En hoe ziet de toekomst er voor de andere Belgische distributiebedrijven uit? Murielle David van Bonnewijn, Renwart & Cie denkt dat er nog heel wat kan gebeuren: «Ahold blijft op zijn honger zitten en zal mogelijk gaan solliciteren bij Delhaize. Beide bedrijven zijn vrij complementair, alleen zit Ahold momenteel wat krap bij kas. In geval van een bod zullen de Nederlanders dus hun kapitaal moeten verhogen. Anderzijds sluit ik niet uit dat Wal-Mart zijn oog op Colruyt heeft laten vallen. Geruchten over een dergelijke overname hebben trouwens al de ronde gedaan. Het ziet er sterk naar uit dat 1999 het jaar van allianties en overnames in de distributiesector zal worden.»