Federale politie noemt kritiek veiligheidsadviseur premier "onterecht"

De federale politie is niet opgezet met de kritiek van Brice De Ruyver, veiligheidsadviseur van premier Guy Verhofstadt, op de werking van de federale politie.

Belga

Ze noemt de kritiek "onterecht en ongenuanceerd" en vraagt een "dringend onderhoud" met premier Verhostadt, Justitieminister Laurette Onkelinx en minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael". Dat bevestigde woordvoerder Jan Van Ransbeeck dinsdagavond. De Ruyver stelde dinsdag in een interview met de krant De Tijd onder meer dat de federale politie niet werkt zoals het moet omdat ze een militaire bureaucratie met zich meesleept en dat de verantwoordelijkheid daarvoor ligt bij de top van de federale politie. De Ruyver reageerde daarmee op eerdere uitspraken van de Brusselse onderzoeksrechter Damien Vandermeersch. Die had verklaard dat de situatie bij de politie momenteel nog erger is dan ten tijde van de zaak-Dutroux.

De uitspraken van De Ruyver zijn bij de federale politie blijkbaar in het verkeerde keelgat geschoten. Woordvoerder Van Ransbeeck wilde echter niet in detail treden over de kritiek van De Ruyver en stelde dat hij het onderhoud met de drie betrokken ministers afwacht.