Sabena groeit, maar boekt toch verlies

ZAVENTEM -

Sabena kijkt voor de eerste zes maanden van 1999 aan tegen een verlies van 1,4 miljard frank. Over dezelfde periode vorig jaar boekte de luchtvaartmaatschappij nog 800 miljoen frank winst maar volgens Sabena-president Paul Reutlinger is er geen reden tot paniek.

LDW

BR>«De resultaten zijn weliswaar minder gunstig dan verwacht, maar grotendeels beïnvloed door externe factoren of niet terugkerende kosten. Sabena ontsnapt niet aan de overcapaciteit waaronder alle maatschappijen te lijden hebben: het aanbod overtreft de vraag, de sector zal allicht zichzelf herstellen,» aldus Reutlinger.

Sabena heeft het eerste semester vooral moeten inboeten op het lange afstandsverkeer. De concurrentie -en dus ook de prijzen- was het best voelbaar op de Atlantische en Afrikaanse markt. Andere oorzaken waren het Kosovo-conflict en de herstructurering van de luchtverkeersleiding. Bovendien wogen de kosten voor de vlootvernieuwing en de opleiding van het personeel voor de Airbusfamilie op de resultaten van het eerste semester.

Het aantal vervoerde passagiers steeg met ruim 600.000 (+15%) en door de uitbreiding van het netwerk met zeven nieuwe bestemmingen steeg het aantal vluchten met bijna 10.000. De maatschappij kondigde overigens aan dat er 410 miljoen frank wordt uitgetrokken om de business-class te vernieuwen. In de loop van 2000 geniet de businesspassagier op alle lange-standsvluchten van extra veel (been-) ruimte, volgens Sabena de grootste in de wereld.