Ivo Belet krijgt derde plaats op Europese lijst CD&V

Ivo Belet, sinds '89 journalist bij de VRT-nieuwsdienst, staat bij de verkiezingen van 13 juni op de derde, verkiesbare plaats op de Europese kieslijst van CD&V.

Belga

Dat kondigden Belet zelf en partijvoorzitter Yves Leterme maandag op een persconferentie aan. Het politiek bestuur van CD&V zette maandag het licht op groen voor de kandidatuur van Belet. Hij wordt op de tweede plaats op de lijst voorafgegaan door Marianne Thyssen. Voor de eerste plaats is het wachten op de bevestiging dat Jean-Luc Dehaene de Europese lijst inderdaad zal trekken. Voor de vierde plaats op de Europese lijst heeft Leterme mogelijk nog een verrassing in petto.

Ivo Belet was sinds een viertal jaren één van de gezichten van het duidingsprogramma Terzake en was nog maar een maand adjunct-hoofdredacteur van de VRT-televisienieuwsdienst. In die hoedanigheid zou hij eindverantwoordelijkheid dragen voor de verkiezingsuitzendingen op de openbare omroep.

Dat laatste maakte de keuze voor mij nog verscheurender, aldus Belet (44). Hij zei dat hij zijn werk bij de VRT zeker niet beu was. Ik ben al 15 jaar bij de VRT. Als ik nog iets anders wilde doen, moest ik niet nog eens 15 jaar wachten, aldus Belet, die hoopt verlof zonder wedde te kunnen krijgen bij de openbare omroep. Hij sprak van een risicovolle beslissing omdat hij beseft dat hij niet terug kan naar de nieuwsdienst.

In een mededeling wensen de VRT-directie en -nieuwsredactie Belet alle geluk toe en spreken ze hun waardering voor zijn werk uit. Directie en hoofdredacteur beraden zich over zijn opvolging en een tijdelijke overgangsfunctie voor Belet binnen de VRT. Belet benadrukte maandag dat hij met Europa terugkeert naar zijn oude liefde. Belet, van opleiding licentiaat germaanse filologie en ook nog economie en marketing studeerde, begon zijn professionele leven immers als stagiair bij het Europees parlement en nadien bij de Europese commissie.

Belet, die vo/o/r Terzake onder meer het journaal en De Zevende Dag presenteerde, zei sinds zijn job bij de VRT Europa steeds te zijn blijven volgen, ook als verslaggever van Europese toppen en ministerraden. Volgens hem dient zich met de nakende uitbreiding van de Europese Unie met tien nieuwe lidstaten een boeiende periode op Europees vlak aan.

Leterme zei Belet rond half januari een eerste keer te hebben gepolst. De CD&V-voorzitter beklemtoonde dat Belet niet alleen de status van Bekende Vlaming heeft, maar ook Europese ervaring en dossierkennis te bieden heeft. Het is een goede zaak als kwaliteit en bekendheid samengaan, aldus Leterme.

Hij gaat Belet, die in Hasselt woont, ook als één van de partijboegbeelden in Limburg uitspelen, samen met onder meer Jo Vandeurzen en Johan Sauwens. Leterme beklemtoonde ook dat hij met Belet en Thyssen (die maandag tevreden op haar tweede plaats reageerde) twee jonge veertigers naar Europa stuurt.

In antwoord op vragen zei Belet dat CD&V de grootste geloofwaardigheid heeft als het over Europa gaat. Voorzitter Wilfried Martens van de Europese Volkspartij (EVP) en Jean-Luc Dehaene staan garant dat de progressieve koers blijft aangehouden, aldus Belet, die het aangenaam zou vinden mocht Dehaene de Europese CD&V-lijst trekken.