Migrantenstemrecht: meerderheid akkoord over omzendbrief

Er komt een nieuwe omzendbrief waardoor niet-Belgen voor de gemeenteraadsverkiezingen geschorst kunnen worden indien ze een gevangenisstraf van meer dan vier maanden hebben opgelopen.

Belga

Zo is maandagvoormiddag overeengekomen tussen de meerderheidspartijen. Eenmaal de wet over het migrantenstemrecht ook in de Kamer is gestemd, zal minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael een omzendbrief opstellen over de toekenning van migrantenstemrecht. Daarbij wordt de omzendbrief van 25 april 1999 over het gemeentelijk stemrecht voor onderdanen van EU-lidstaten als basis gebruikt. De nieuwe omzendbrief breidt de bestaande brief uit met alle niet-EU-onderdanen.

Daardoor zullen de vreemdelingen die geen onderdaan zijn van een lidstaat van Europese Unie ook als kiezer bij de gemeenteraadsverkiezingen geschorst kunnen worden indien ze veroordeeld zijn tot een gevangenisstraf van vier maanden of meer. De omzendbrief stipuleert eveneens dat de gemeenten met de bevoegde diensten van de Kamer contact kunnen opnemen om na te gaan of in het kader van een naturalisatieprocedure de schorsingsvoorwaarden al dan niet vervuld zijn, zo luidt nog in meerderheidskringen.