Sensibiliseringscampagne rond erectieproblemen

België organiseert een sensibiliseringscampagne rond erectieproblemen. Dit naar aanleiding van de tweede Europese Dag van het Seksuele Welzijn. Volgens de organisatie Gezondheid en Preventie en het Platform voor het Seksuele Welzijn gaat de aandacht dit jaar vooral uit naar de neveneffecten van diabetes en een verhoogde bloeddruk. Meer dan 300.000 Belgen kampen met erectieproblemen, slechts eenvierde van hen consulteert een arts. Erectiestoornissen hebben veelal eerder een medische oorzaak, dan een seksuele. Diabetespatiënten, mensen met Parkinson, een hoge bloeddruk, depressies of met teveel cholesterol verzwijgen wel vaker een probleem dat rechtstreeks met hun ziekte verbonden is. Veel mannen die daadwerkelijk met erectieproblemen geconfronteerd worden, ontkennen dan weer het probleem, dat door gezondheidsproblemen veroorzaakt kan zijn.

Belga

België begon met de sensibiliseringscampagne op 30 januari en gaat ermee door tot 14 februari - Sint-Valentijn. Reclamespots werden uitgezonden op de openbare zenders en informatiebrochures werden verspreid bij dokters en in ziekenhuizen. Zelfs een website - www.bienetresexuel.be - en een callcenter (02/702.20.30) werden ingericht. Elke persoon die het callcenter opbelt, ontvangt een vragenlijst, zodat de medewerkers de beller een aangepaste brochure kunnen opsturen.

Het doel van de campagne is mensen, die vaak verlegen zijn, aansporen om er met hun huisarts over te praten. Die kan dan uitmaken of de erctieproblemen van medische of psychologische aard zijn. Twintig landen doen mee aan de tweede Europese Dag van het Seksuele Welzijn. Voor België is het de eerste keer.