Broeikasgassen verdunden atmosfeer van Aarde

Broeikasgassen hebben de atmosfeer van Planeet Aarde verdund, zo staat in het jongste nummer van de Journal of Geophysical Reseach te lezen.

Belga

Onderzoekers van het Amerikaanse Naval Research Laboratory (NRL) rapporteerden dat de buitenste lagen van onze dampkring afkoelen en contracteren. De dichtheid van de thermosfeer is de laatste 35 jaar met ongeveer tien procent verminderd. De thermosfeer is de hoogste laag van de atmosfeer en begint op zowat negentig km hoogte.

Tevens bevestigde het NRL de theoretische modellen die voorspelden dat de afname van dichtheid te maken heeft met de toenemende aanwezigheid van koolstofdioxide en andere broeikasgassen in de dampkring. Hun invloed op de lagere lagen van de atmosfeer wordt in de hogere lagen versterkt. De vorsers rekenden voor dat tegen 2010 de dichtheid van de thermosfeer met de helft kan zijn afgenomen.

Een extreem geval van het effect van broeikasgassen is de planeet Venus. Haar atmosfeer bestaat voor 96 procent uit CO2, wat leidt tot een temperatuur van 400 graden in de lagere lagen van de atmosfeer.

Het NRL ziet in de verdunning van de atmosfeer goede en slechte gevolgen voor de ruimtevaart. Het goede is dat satellieten met minder brandstofverbruik (om de alsmaar dalende baan bij te sturen) langer operationeel kunnen blijven. Minpunt is dat ook door de mens geproduceerd ruimteschroot langer rondjes blijft draaien en aldus meer kansen biedt op (fatale) botsingen.