Van Grembergen maakt genomineerden Cultuurprijzen bekend

Vlaams minister van Cultuur Paul Van Grembergen heeft maandag de genomineerden bekendgemaakt van de Cultuurprijzen Vlaanderen 2003. De laureaten zullen op maandag 1 maart worden bekendgemaakt in de Antwerpse Bourlaschouwburg. Elke prijs vertegenwoordigt een bedrag van 10.000 euro. Eind vorig jaar voerde Van Grembergen een nieuw reglement in met als doel de beeldvorming rond de cultuurprijzen te versterken. Er werden vijf nieuwe prijzen ingevoerd. Zo reikt de Vlaamse gemeenschap voortaan ook jaarlijkse cultuurprijzen uit voor de sectoren muziek, podiumkunsten en film. Daarnaast komt er een aparte prijs voor de vrijwilliger, voor personen of organisaties die zich verdienstelijk hebben gemaakt in het sociaal-culturele vrijwilligerswerk.

Belga

Nieuw is ook de prijs van de Vlaamse gemeenschap voor Algemene Culturele Verdienste ter bekroning van een loopbaan, oeuvre of een bijzondere verdienste. Aan die prijs is een bedrag van 20.000 euro verbonden. Daarnaast reikt de Vlaamse gemeenschap op 1 maart ook prijzen uit voor beeldende kunst, cultureel erfgoed, toneelliteratuur en kritiek & essay, prijzen die al een traditie kennen. De prijzen voor Architectuur en Strip werden eerder al toegekend aan Filip de Pau en Dick Matena.

Informatie over de genomineerden is te vinden op www.cultuurnet.be/cultuurprijzen. Voor beeldende kunst gaat het om Dirk Braeckman, Jan Van Imschoot en Anne-Mie Van Kerckhoven. Voor muziek werden Kris Defoort, René Jacobs en Mauro Pawlowski genomineerd, voor podiumkunsten Guy Cassiers, Eric De Volder en Marianne Van Kerkhoven en voor film Bert Beyens, Jan Declercq en de vzw Open doek.

In de categorie Cultureel Erfgoed gaat het om de stad Antwerpen (dienst behoud en beheer), het stadsarchief Antwerpen en Tinne Vandensande & Marc Jacobs. De genomineerden voor de vrijwilliger zijn Fons Dierickx, KWB-Project talentenjacht en Moussem vzw.