Vijf Grammy's voor Beyonce

R&B-zangeres Beyonce heeft zondag vijf Grammy's gekregen. Haar mannelijke collega Luther Vandross, nog altijd uit de running sinds hij in april vorig jaar werd getroffen door een beroerte, kreeg er vier.

AP Ned

De twee kregen één van hun Grammy's samen: die voor de beste R&B-song van een duo of groep (voor hun duet

The Closer I Get to You

). De Grammy's zijn de onderscheidingen die de Amerikaanse muziekindustrie jaarlijks toekent.

Beyonce kreeg verder twee prijzen voor haar nummer

Crazy in Love

en een voor haar album

Dangerously in Love

. Ook werd ze uitgeroepen tot beste vrouwelijke R&B-artiest. Eerder sleepten slechts drie zangeressen (Alicia Keys, Norah Jones en Lauryn Hill) zoveel Grammy's in de wacht als Beyonce. Vandross kon de Grammy-uitreiking als gevolg van zijn beroerte niet bijwonen, maar sprak per video een dankwoord uit. De zanger zag er zwakjes uit.

Andere artiesten die meer dan één Grammy wonnen waren OutKast (beste album, beste rapalbum en beste prestatie in de categorie stedelijk/alternatief), zangeres Alison Krauss (ook drie Grammy's), Justin Timberlake (twee), The White Stripes (twee) en Eminem (twee). De in september overleden singer-songwriter Warren Zevon en de in juni overleden countryzangeres June Carter Cash kregen elk postuum twee Grammy's.

Justin Timberlake, die zijn Grammy's voor

Cry Me a River

en

Justified

kwam ophalen met zijn moeder, bood nogmaals zijn excuses aan voor het zogenoemde tepelincident. Het optreden dat hij bij de Grammy-uitreiking zou doen met Janet Jackson, wier borst hij vorige week in de rust van de Superbowl, het belangrijkste sportevenement van de VS, ontblootte, ging niet door. Volgens televisiezender CBS, die de uitreiking uitzond, mochten Timberlake en Jackson alleen komen als ze in de uitzending hun excuses zouden aanbieden. Jackson ontkende dit bij monde van een woordvoerder en zei de uitnodiging om te komen optreden te hebben afgeslagen.

De Britse groep Coldplay kreeg een Grammy voor haar album Clocks en Christina Aguilera kreeg er een voor haar single

Beautiful

. In totaal werden er 105 Grammy's uitgereikt, in categorieën variërend van beste polka-album, via beste 'compilation soundtrack album for a motion picture, television or other visual media', tot beste hoestekst. Dirigent Bernard Haitink kreeg een Grammy in de categorie opera-album, voor Janacek: Jenufa.