Morten Olsen bondscoach Denemarken

VOETBAL

BR>Morten Olsen wordt de nieuwe bondscoach van Denemarken. Na weken van speculaties heeft de nationale voetbalbond dat zondag officieel meegedeeld.

De 50-jarige oud-international treedt per 1 juli 2000 aan. Tot en met de eindronde van de Europese titelstrijd, te spelen in Nederland en België, is Bo Johansson de verantwoordelijke man.

Olsen tekende voor twee jaar. Mocht Denemarken in de kwalificatie voor EURO 2000 worden uitgeschakeld, dan is de kans groot dat hij eerder begint. De voormalige verdediger speelde zelf 102 keer voor de nationale elf van Denemarken. Hij was ook al trainer van Bröndby en Köln.

WIELRENNEN

Mario Aerts blijft bij Lotto

Mario Aerts (foto) ondertekende gisteren een contract dat hem voor de duur van twee bijkomende seizoenen aan Lotto bindt. De Kempenaar onderhandelde lang met US Postal, Cofidis en vooral Telekom, maar koos tenslotte toch voor een verlengd verblijf in het team van de Nationale Loterij.

Erwin Thijs niet naar TVM

Limburger Erwin Thijs blijft ook volgend seizoen fietsen voor de Duitse ploeg

Cologne

. De laatste tijd staken steeds hardnekkiger geruchten de kop op dat Erwin overstapt naar TVM, maar daar is volgens Thijs zelf nooit sprake van geweest. Wat wél kan: dat Erwin volgend jaar Glenn D'Hollander als ploegmaat krijgt. Gesprekken in die zin werden al gevoerd, maar een definitief akkoord is er nog niet.

Poets is winnen niet verleerd

Begin april had Karel Poets al vier overwinningen op zijn actief. Maar sindsdien kwamen er geen meer bij. Wel een hele resem ereplaatsen. En vaak heeft hij de koers gekleurd. Zoals gisteren in Mal (eliten zonder contract) waar hij al in de derde van de 25 af te leggen ronden samen met Roufosse, Everaerts, Vingerhoets en Hoydonckx de wedstrijd in haar beslissende plooi legde. Op twee ronden van het einde sprong vooraan Poets weg. In de rug gesteund door zijn elke week beter rijdende ploegmaat Peter Hoydonckx en ook rijp voor een eerste overwinning, fietste Poets na een lange tussenpauze naar zijn vijfde seizoensruiker.

UITSLAG (32):

1. Karel Poets (Lommel), 105 km in 2u33min; 2. Rudie Vingerhoets op 15"; 3. Peter Hoydonkx op 1'10"; 4. Wim Everaerts; 5. Jean-Francois Roufosse; 6. Gerben Lowik (NL) op 2'10"; 7. Erwin Bollen; 8. Valere Reynders; 9. Alex Van Zandvliet (NL); 10. Pascal Schurmans; 11. Frans Knarren (NL); 12. Patrick Harings (NL); 13. Robert Van der Donk (NL); 14. Dominique Vinci; 15. Chris Van Deurse (NL).

Rebellin wint ronde van Friuli

De Italiaan Davide Rebellin (Polti) heeft maandag de 25e Ronde van Friuli, een wedstrijd over 199 km, op zijn naam geschreven.

Uitslag:

1. Davide Rebellin (Ita/Polti) 199 km in 4u58'41"; (gemiddeld: 39,935 km/u); 2. Ivan Basso (Ita) 20"; 3. Danilo Di Luca (Ita); 4. Andrea Ferrigato (Ita) 23"; 5. Maurizio De Pasquale (Ita) 28"; 6. Mauro Gianetti (Ita); 7. Alex Shefer (Kzk); 8. Fabio Baldato (Ita) 1'53"; 9. Luca Mazzanti (Ita); 10. Igor Pugaci (Ita).

MOUNTAINBIKE

Zwitsere algemene repetitie

Roel Paulissen liet de Grote Prijs van België links liggen voor een topconfrontatie in Zwitserland. «Met uitzondering van Filip Meirhaeghe stond de hele wereldtop daar aan de start», aldus Paulissen. De uitslag is er om dat te staven. De Zonhovenaar werd in dat sterk gezelschap zesde. «Daar ben ik zeer tevreden mee. Ik heb een zware trainingsweek achter de rug. Het weekend daarop volgend kan je onmogelijk op je best zijn. Dat moet normaal voor Houffalize zijn.»

De zege in Zwitserland ging naar Cadel Evans. Hij haalde het van Pallhuber, Martinez, Sauser, Hermida, Paulissen, Frischknecht en Hogstrasser. Van grote namen gesproken...

VELDRIJDEN

Bart Wellens sukkelt met rugpijn

Beloftenwereldkampioen Bart Wellens is op de sukkel met z'n rug. Na een goede wegcampagne werd Bart ziek in de Ronde van Luik. Toen hij herbegon, kwamen plots de rugpijnen terug die hem vorig jaar in januari ook al hinderden. Momenteel is Wellens in behandeling bij kinesist Lieven Maesschalk die eerder o.a. Museeuw en Everts behandelde. Als alles meevalt, doet Wellens z'n veldritdebuut op 26 september in Vorselaar.

AUTOSPORT

Allart kampioen in Formule König

Onze landgenoot Benoît Allart is de nieuwe kampioen in de

Formel König

, een Duits eenzitterij-kampioenschap met VW-motoren. Allart dook in de negende manche in Siegerland in de eerste bocht van de vierde startplaats naar de leiding en won de race. Hij bouwde daarmee een onoverbrugbare voorsprong uit op concurrent Marco Du Pau, die vijfde werd. Alkenaar Kim Hermans - net als Allart rijdend voor de Belgian VW Audi Club - werd twintigste. Met nog één race te gaan staat hij vijftiende in het kampioenschap.

Ferrari-baas boos op ingenieurs

Ferrari-voorzitter Luca di Montezemolo heeft een dag na Francorchamps op tafel geklopt. Hij eiste van zijn ingenieurs «de grootste mogelijke technische steun. Als de piloten niet over de auto beschikken die ze moeten hebben, kunnen ze niet winnen. En in Spa hadden ze die niet.» Ook Irvine is niet tevreden met de wagen. De Grote Prijs van België was «de ergste van het jaar», vond de Noord-Ier. «Stilstaan is achteruitgaan. Ferrari staat stil.» Bij McLaren kiest teambaas Ron Dennis merkwaardig partij voor David Coulthard in de discussie over het incident in de eerste bocht. «Mika ging overduidelijk in de fout.»

HANDBAL

Eupen wint Memorial Jo Verluyten

De 'Memorial Jo Verluyten' werd in Houthalen door Eupen in de wacht gesleept. De Oostkantonners klopten in de finale Arena Hechtel met 29-24. In de halve finale moest een andere ereklasser, Ajax Lebbeke, er aan geloven met 26-21. De derde plaats was voor het organiserende Kreasa dat met 27-25 een ontgoochelend Ajax Lebbele verlsoeg.

Huygen verliest zwaar bij kampioen Kiel

Diethard Huygen (foto) heeft zijn tweede seizoen in de Bundesliga met TuS Nettelstedt voor 7.250 toeschouwers ingezet met een zware 33-20 nederlaag op het veld van landskampioen Kiel. Tot één minuut voor de rust (13-11) klampten de bezoekers aan, bij de rust (15-11) was de kloof gevallen.

VOLLEYBAL

Virginie De Carne naar Trecate

Virginie De Carne, zowat het grootste talent in het Belgisch vrouwenvolley heeft in Italië de overstap gemaakt van Modena naar Trecate. Haar nieuwe ploeg, Club Agil, speelt in de Serie A2, de tweede klasse, maar rekent op promotie aan het eind van het seizoen.

MOTORCROSS

Maschio naar Kawasaki

Yamaha-rijder Mickael Maschio heeft gisteren een contract getekend bij het Kawasaki-team van Jan de Groot. De Fransman, die in de plaats komt van Marnicq Bervoets, zal de komende twee seizoenen aan de zijde van Pit Beirer rijden. Maschio staat momenteel zesde in het WK 250cc.