Vakbonden willen donderdag oplossing voor De Post in Hasselt

Maandag bereikten de directie van De Post en de vakbonden een tussenakkoord dat er moet voor zorgen dat de sorteerachterstand in Hasselt snel wordt ingehaald. Donderdag zitten De Post en de bonden opnieuw samen. Komt er geen definitieve en structurele oplossing uit de bus, dan dreigt donderdagnacht al een staking in het sorteercentrum van Hasselt.

jforier

"De verantwoordelijke van De Post die naar de onderhandelingstafel in Hasselt kwam, kan natuurlijk ook geen ijzer breken," hield vakbondsman Omer Tits (VSOA) de druk nog even af. "We zijn syndicalist, maar ook realist. Sommige dingen moeten echt nationaal geregeld worden. Maar hoe de zaken plaatselijk moeten geregeld worden, weet voorlopig ook niemand bij De Post. De situatie van Hasselt is heel specifiek. Verschuivingen van mensen van het ene naar het andere grote kantoor heeft geen zin. Nu moeten er structurele oplossingen komen."

Bundels "Maandag werden een aantal praktische regelingen getroffen voor het werk op korte termijn. Donderdag volgt inderdaad verder overleg, voornamelijk over de organisatie van het werk voor onze nachtploegen," luidt het beperkte commentaar van Fred Lens, woordvoerder van De Post. "Vanaf maandagnacht stappen vijf extra mensen als versterking in de sorteerploegen tot de problemen van de baan zijn," vertelt Omer Tits. "Daarnaast gaat De Post proberen de 'bundels' aan administratieve diensten en bedrijven te verminderen, rekening houdend uiteraard met de wensen van de klanten. In Hasselt ligt het aantal bundels uitzonderlijk hoog. Die veroorzaken extra problemen omdat zij ook apart gesorteerd moeten worden. Momenteel zijn er dat 392 en De Post hoopt er daarvan enkele tientallen af te kunnen doen." "Of daarmee de problemen daadwerkelijk ook opgelost zullen geraken, is zeer de vraag," houdt Margriet Rayen (ACV) een slag om de arm. "De sorteerproblemen blijven gewoon aanslepen en dat gaat ten koste van zowel de klanten als de postmensen zelf die niet blijvend kunnen overwerken. Er zijn nu wel een aantal kleine zaakjes opgelost, maar het sorteren zelf blijft problemen veroorzaken. Donderdag willen we weten of er eindelijk zinvolle oplossingen zijn, anders is een staking echt wel nabij."