Expert meet schade op rond Sluisberg in Sint-Truiden

Een expert uit Leuven heeft maandag de schade aan huizen, een school en het stedelijk zwembad in de omegving van de Sluisberg in Sint-Truiden opgemeten.

Belga

De bedoeling is na te gaan wie er precies verantwoordelijk is voor de opgetreden scheuren en barsten en op wie de in totaal 30 gedupeerden hun schade kunnen verhalen in de zaak rond de Sluisberg. Burgemeester Ludwig Vandenhove (sp.a) heeft alvast begrip voor de gerechtelijke stappen die de benadeelden ook tegen de stad Sint-Truiden als verkoper van de bouwgrond ondernamen, zo liet hij in een reactie aan Belga weten.

De expert werd op vraag van de scholengemeenschap van het gesubsidieerd vrij onderwijs van Sint-Truiden via een beschikking in kort geding door de Hasseltse rechtbank aangesteld. Behalve de scholengemeeschap hebben ook enkele privé-eigenaars zowel de stad Sint-Truiden als aannemer Ewald Houben, bouwpromotor Clockhempoort, het studiebureau Technum en een architectenbureau gedagvaard. Momenteel hebben er zich al zo'n 30 gedupeerden gemeld. Volgens de indieners van de rechtszaak is de opgelopen schade enorm.

De werken aan het project Clokhempoort startten afgelopen zomer en omvatten een ondergrondse parking, 3.000 meter winkeloppervlakte en luxeappartementen. Nabijgelegen huizen, een school en het stedelijk zwembad van Sint-Truiden vertonen sinds enkele maanden barsten en scheuren. Die traden op toen de aannemer de bouwput droogzoog.

Aannemer Ewald Houben betwist alvast dat de schade ontstaan is naar aanleiding van de werkzaamheden aan de Sluisberg. Volgens de aannemer waren de werken immers niet van die aard dat ze dergelijke vernielingen zouden hebben kunnen aanrichten. Ook de stad Sint-Truiden staat op de lijst van de gedagvaarde personen op wie de schade achteraf eventueel kan worden verhaald. Vandenhove verduidelijkte dat de reden hiervoor ligt in het feit dat de stad de grond in het kader van een architectenwedstrijd verkocht, in dit geval aan de firma Ewald Houben. "Ik heb alle begrip voor de klachten van de omwonenden en betrokkenen. Het is niet meer dan normaal dat ze een procedure zijn gestart om de schade te kunnen verhalen. Dat zou eventueel via de verzekering van de aannemer kunnen gebeuren", aldus de burgemeester.