Groene televisie bijna helemaal recycleerbaar

BERLIJN -

Het eerste 'groene' televisietoestel is een feit. Als de gebruiker zijn milieuvriendelijke kijkkast afdankt, is 80 procent van de onderdelen opnieuw te gebruiken. Momenteel is dat amper 30 procent. Ook het stroomverbruik is met een vijfde teruggedrongen, onder meer door efficiëntere luidsprekers. Op stand-by is de energiebesparing van het milieuvriendelijke apparaat meer dan 90 procent, zo hebben de vijf fabrikanten maandag na vier jaar onderzoek bekendgemaakt. De deelnemers zijn Löwe, Thomson, Harman, Grundig en Philips.

AP

BR>Het Eindhovense concern leverde beeldbuizen met beduidend minder lood. Dat kan per jaar in Europa 20.000 ton gevaarlijk afval schelen. Het project, getrokken door de Duitse overheid en het Duitse milieu-instituut in Freiburg, was vooral bedoeld om de fabrikanten gezamenlijk nieuwe technieken te laten ontwikkelen. De onderdelen zijn voor verschillende huishoudelijke apparaten geschikt.

«In de productie is veelal gebruik gemaakt van thermoplastische kunststoffen, die ook in de woningbouw worden toegepast», aldus R. Winghofer, hoofd afdeling Milieu van het Duitse Grundig.

Het prototype is dan wel klaar, maar dat betekent nog niet dat fabrikanten het groene televisietoestel binnenkort rendabel kunnen vervaardigen. Wanneer de milieuvriendelijke tv in de etalage staat, durft Grundig niet te voorspellen. «Dat is vooral een kwestie van prijs.».