Zweeds bedrijf wil doden bevriezen om milieu te sparen

Milieubewuste mensen kunnen zich na hun dood misschien laten begraven zonder de aarde te vervuilen. Het Zweedse bedrijf Promessa Organic promoot een nieuwe manier van begraven, waarbij de overledene in vloeibare stikstof wordt bevroren.

Belga

In België en Nederland is vriesdroging van overledenen onwettelijk. Bedoeling is dat de menselijke resten na de vriesdroging door geluidstrilllingen verpulverd worden. Wat rest, is geurloos poeder en kan worden begraven in een ondiep graf. De kleine kist die in de grond wordt gestopt, zou van zetmeel worden gemaakt. Zo verandert de dode binnen het half jaar in compost voor planten.

"Familieleden kunnen op deze plek een struik of boompje planten, die het symbool wordt voor de overledene", zegt directrice Susanne Wiigh-Maesak van Promessa Organic. "Deze ecologische begrafenis verkleint de schadelijke invloed op het milieu omdat er geen balsemstoffen en andere resten van de crematie meer zijn". Volgens Wiigh-Maesak zijn de autoriteiten in Joenkoeping, zo'n 328 kilometer ten zuidwesten van Stockholm, bereid om het eerste vriesdroogsysteem in de eerstvolgende jaren te lanceren. Promessa Organic heeft al in 35 landen een patent voor de techniek aangevraagd.

In onze contreien is vriesdroging nog verre toekomstmuziek. "De techniek is hier bovendien onwettelijk", zegt Bruno Quirijnen van de Vlaamse Autonome Raad Uitvaartwezen (Varu). "Om dit in België toe te passen, moet de wet op de lijkbezorging worden aangepast. Dat zou in theorie wel kunnen, maar ons land is hier nog niet klaar voor". In Nederland staat men al verder met het onderzoek naar de mogelijkheid om overledenen na vriesdroging te begraven, maar ook daar is de wet er niet op voorzien.

Het milieuvriendelijke aspect van het Zweedse initiatief vindt Quirijnen wat overroepen. "Alleen bij crematies komen er milieuvervuilende gassen vrij, wat nu nog oogluikend wordt toegelaten. Er wordt wel onderzocht hoe crematies milieuvriendelijker kunnen worden voltrokken, bijvoorbeeld door pyrolyse. Dat is blootstelling aan extreem hoge hitte, waarbij er zo goed als geen uitstoot van schadelijke stoffen is", aldus Quirijnen. In de stedelijke gebieden in ons land wordt globaal gezien 70 procent van de overledenen gecremeerd, tegenover 30 procent begraven. In landelijke gebieden is dat respectievelijk 60 en 40 procent.