Pluimveesector ziet heil in kwaliteitslabel voor kippenvlees

De pluimveesector lanceert een eigen kwaliteitscertificaat voor kippenvlees. De eerste 25 certificaten werden dinsdag uitgereikt door Vlaams minister van economie Patricia Ceysens (VLD) op de landbouwbeurs Agribex. Met het initiatief zet de pluimveesector een nieuwe stap in de ontwikkeling van een kwaliteitssysteem voor de volledige braadkippenkolom, zegt de VLAM (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing) in een persmededeling.

Belga

Eind 2003 waren alle Belgische reproductiebedrijven en 90 pct van de braadkippencapaciteit aangemeld. Alle aangemelde bedrijven kregen reeds het lastenboek toegestuurd. Intussen zijn de controles volop bezig en kunnen de certificaten na gunstig resultaat toegekend worden. Vo/o/r de zomer zullen alle aangemelde bedrijven gecontroleerd zijn. Het certificaat kreeg de naam 'Belplume' mee of Integrale Kwaliteitsbeheersing Braadkip. Het systeem zorgt ervoor dat in elke fase van de voedselketen de veiligheid van het product centraal staat. Het Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid is een partner in het project.

De criteria die voor het certificaat in aanmerking worden genomen, slaan onder meer op voldoende hygiënische productiemethodes en -omstandigheden, de zorg voor de gezondheid en het welzijn van de dieren en een goede traceerbaarheid.

Minister van Economie Patricia Ceysens, die dinsdag de eerste 25 certificaten uitreikte, zegt in een mededeling dat gecertificeerd kippenvlees "het verschil kan maken op de markt". Dat komt de competitiviteit van de bedrijven ten goede. Intussen werden al 400 van de 1.200 bedrijven gecontroleerd. Van die 400 is de helft certificaatwaardig, aldus nog Ceysens.