OPEC: daling van olieproductie met 2,5 miljoen vaten per dag

De OPEC, de Organisatie van Olieproducerende- en Exporterende Landen, heeft dinsdagnamiddag aangekondigd dat het dan toch een effectieve productievermindering met 2,5 miljoen olievaten per dag gaat doorvoeren. Dat naar aanleiding van de dalende vraag tijdens het tweede trimester.

Belga

Enerzijds wordt de actuele overpoductie verminderd met anderhalf miljoen vaten per dag, anderzijds zal de OPEC de officiële productiequota verlagen met één miljoen vaten per dag vanaf 1 april. "Deze maatregelen zullen de prijs niet beïnvloeden," aldus Bijan Namdar Zanganeh, de Iraanse Olieminister. De OPEC vreest dat de dalende vraag, die te maken heeft met het begin van de lente in het noordelijk halfrond, zal resulteren in een instorting van de prijzen.

De landen die deel uitmaken van de OPEC zullen daarom proberen hun overproductie, die geschat wordt op 1,5 miljoen vaten boven de officiële quota van 24,5 miljoen vaten, onder controle te krijgen. Vanaf 1 april zullen de quota zelf ook verlaagd worden met 1 miljoen vaten per dag.

De ministers van de olieproducerende landen komen op 31 maart in Wenen samen voor een geplande vergadering. "Dan zullen ze de nu genomen beslissing bespreken. "En als we de nood niet inzien om het aantal vaten te verlagen, kunnen we de beslissing nog altijd teniet doen," aldus Obeid ben Saïf Al-Nassiri, de minister van de Verenigde Arabische Emiraten.

De vooralsnog in Algiers genomen beslissingen moeten wel nog bekrachtigd worden door de voltallige vergadering van ministers die nu begonnen is.