Parmalat-schandaal: officieel onderzoek naar zeven banken

In het kader van de financiële crisis bij het Italiaanse voedingsconcern Parmalat heeft het parket van Milaan zeven banken en enkele van hun medewerkers op het onderzoeksregister geplaatst.

Belga

Dat hebben het Italiaanse persagentschap Ansa en verschillende Italiaanse kranten dinsdag gemeld. Het gaat onder meer om Banca Popolare di Lodi en Nextra, een dochtermaatschappij van Intesa, de grootste Italiaanse bankgroep. Ook van de internationale banken Morgan Stanley, Bank of America, Citigroup, Deutsche Bank en UBS wordt de handel en wandel nagegaan. Het hoofdpunt van de aanklacht luidt speculuatie met voorkennis.

Bij alle banken werden de voorbije weken al huiszoekingen verricht of een verzoekschrift tot gegevensverstrekking ingediend. Het parket van Milaan wil de financiële operaties nagaan, die in de maanden voor de val van Parmalat zijn voltrokken. Er wordt onderzocht of de banken al op de hoogte waren van de financiële toestand van Parmalat en zichzelf op de een of andere manier hebben ingedekt.

Calisto Tanzi, de voormalige topman en stichter van de zuivelgigant, is dinsdagvoormiddag van de gevangenis van Milaan naar die van Parma overgebracht. Tanzi zit sinds eind vorig jaar achter de tralies. Samen met Fausto Tonna, de gewezen financieel directeur van Parmalat, wordt hij ervan verdacht de activa van Parmalat overgewaardeerd en de schulden ondergewaardeerd te hebben ten overstaan van de Amerikaanse investeerders.

Het gerechtelijk onderzoek naar de fraude bij Parmalat wordt door de parketten van Milaan en Parma geleid.