Voorbeeld van Van Roost werkt niet aanstekelijk

NEW YORK -

De US Open blijven het minst succesvolle van de vier Grand Slamtornooien voor onze landgenoten. Dominique Van Roost toonde gisteren hoe ze komaf moeten maken met die kwalijke reputatie van Flushing Meadow met een riante 6-1, 6-0 zege in de eerste ronde.

Frank VAN ROOST

BR>Maar Justine Henin en Laurence Courtois konden dat voorbeeld niet volgen. Henin kon tegen Mauresmo alleen weerwerk bieden in de tweede set (6-1, 6-4), Courtois kwam niet verder den een derde set tegen de veel hoger gerankte Franse Sidot: 6-4, 4-6, 4-6. Slechte voortekenen voor Xavier Malisse die vannacht onze tijd nog op de baan moest. Vandaag komen Appelmans, Callens en Clijsters op de baan.

Dominique Van Roost liet er geen seconde twijfel over bestaan met welke intenties ze in New York vertoeft. Tegen de Canadese Drake (WTA 49) speelde ze heel geconcentreerd, maakte weinig fouten en dat resulteerde in een heel vlotte 6-1, 6-0 zege. Alleen met het uitmaken had ze wat moeite. Set één had ook blank kunnen eindigen, maar bij 5-0 verspeelde de Leuvense een setbal en zelfs haar opslagbeurt. In set twee was pas het derde matchpunt raak.

Zware cijfers dus, en daarmee had Van Roost haar revanche op zak voor de al even bittere 6-1, 6-0 die ze in de eerste ronde van Roland Garros te slikken kreeg van Barbara Schwartz. Diezelfde Schwartz of de Italiaanse Grande wacht nu op Van Roost in de tweede ronde, de hoop op een klinkende revanche is groot.

Backhands

«Ik had Drake al tweemaal verslagen, drie weken geleden nog in Carlsbad met 6-3, 7-5,» blikte Van Roost eerst nog terug op haar partij van gisteren. «Telkens had me dat veel moeite gekost. Daarom ben ik heel geconcentreerd aan de wedstrijd begonnen.»

Met als gevolg dat Drake kennismaakte met de strakke backhands die Van Roost eind vorig jaar in de top-tien geloodst hadden. Eindelijk weer het niveau van dat superseizoen.

«Toch voelt het niet aan alsof ik al in het tornooi zit,» twijfelde ze nog. «Ik heb de match niet gewonnen, Drake heeft ze verloren. Ik hoefde de bal eigenlijk alleen maar binnen de lijnen te houden.»

Van Roost moet inderdaad veel goedmaken op deze US Open. Afgezien van een finale in Auckland en een kwartfinale op de Australian Open bakte ze er weinig van tijdens het lopende seizoen. Een vrije val op de wereldranglijst wenkt. Met een derde of vierde ronde op Flushing Meadow kan ze die neergang wat afremmen.

Voetfouten

Laurence Courtois benaderde gisteren één set lang het peil van voor haar knieoperatie. Drie jaar geleden was de Kortrijkse heel even opgeklommen tot de top-veertig, tot ze geblesserd raakte. Gisteren haalde ze weer even het niveau van destijds en dat was nodig om een kans te maken tegen de Française Sidot (WTA 37). In een fel bevochten eerste set serveerde Courtois erg sterk en dwong ze Sidot geregeld in de fout. Met 6-4 winst leek Courtois haar kans te zullen grijpen. Maar wat Van Roost kon -het scenario van Roland Garros omkeren- lukte Courtois niet. In Parijs had zij haar openingspartij in drie sets verloren, gisteren liep het ook zo. Vooral omdat Courtois zich op de cruciale momenten op een paar knullige voetfouten liet betrappen. Zo gaf ze in set twee met twee breaks Sidot vrije baan naar 1-4, meer dan terugvechten tot 4-5 zat er niet meer in. In set drie gaf Courtois zich helemaal gewonnen met opslagverlies van bij het eerste spelltje: van 0-1 over 2-4 werd het snel 2-6.