Bootjes kapseizen op Middellandse Zee: 16 illegalen verdronken

Twee bootjes met illegale immigranten uit Noord-Afrika zijn de afgelopen twee weken op de Middellandse Zee in zwaar weer terechtgekomen en omgeslagen. Ten minste zestien opvarenden zijn daarbij verdronken, twintig mensen worden nog vermist, aldus de Egyptische politie dinsdag.

AP Ned

De tragedie kwam pas aan het licht toen een van de overlevenden vanuit Malta zijn familie in Egypte belde. De Egyptenaar vertelde dat de twee bootjes onderweg waren van Libië naar Italië toen zij in een storm terechtkwamen en kapseisden. Een passerend Russisch schip pikte de man en drie lotgenoten op uit zee en bracht ze naar Malta, waar ze werden opgenomen in een ziekenhuis.

Volgens de Egyptenaar zaten er in totaal veertig man op de twee boten, van wie er volgens hem zeker zestien zijn verdronken. Wat met de rest van de illegalen is gebeurd, weet de man niet. Alle veertig illegalen kwamen uit hetzelfde dorp in Egypte. De immigranten hadden per persoon ten minste vijftienduizend Egyptische pond (1930 euro) voor de overtocht betaald.