Franse Assemblée keurt hoofddoekenwet goed

De Franse Assemblée heeft dinsdag met zeer grote meerderheid een wetsontwerp goedgekeurd dat het dragen van de islamitische hoofddoek en andere religieuze symbolen in de openbare scholen verbiedt.

Belga

De tekst werd aangenomen met 494 stemmen, 34 parlementsleden stemden tegen en nog eens 31 onthielden zich. De voorzitter van de Assemblée, Jean-Louis Debré, zei dat het wetsontwerp was goedgekeurd dankzij de steun van de partijen Union pour un Mouvement Populaire (UMP, de partij van de Franse president Jacques Chirac) en de socialistische partij, Parti Socialiste. De voorzitter van de UMP, Jacques Barrot, benadrukte echter dat de wet niet mag beschouwd worden als een vorm van wantrouwen tegen bepaalde godsdiensten. Volgens Barrot houdt ze rekening met zowel christenen, joden als moslims. Socialist en oud-minister van Landbouw Jean Glavany van zijn kant poneerde dat een dergelijke wet "noodzakelijk was geworden door de moeilijkheden in het onderwijskundige gemeenschap". Die gemeenschap lanceerde volgens de socialist zelf een dringende roep om hulp.

De communisten blijven evenwel bij hun standpunt dat het ontwerp een groep van de bevolking "brandmerkt". Ook het UDF, een centrum-linkse partij, beschuldigt de meerderheid ervan op die manier het integratiedebat uit de weg te willen gaan. Het wetsontwerp moet nu nog naar de Senaat, waar de debatten gepland zijn voor 2 maart. Het ontwerp zal ook daar naar alle waarschijnlijkheid worden goedgekeurd. Nadien keert het terug naar de nationale Assemblée voor een laatste stemming. De islam is in Frankrijk, dat de grootste moslimpopulatie (5 à 7 miljoen) en jodenpopulatie (600.000 à 700.000 ) heeft in Europa, de tweede grootste godsdienst.