"Italië basis van islamitische terroristen"

Italië dient, volgens verklaringen van leden van zijn geheime dienst, als uitvalsbasis voor islamitische terroristen en zelfmoordaanvallen in het Midden-Oosten.

Belga

Terreurgroepen uit Noord-Afrika die banden hebben met het al-Qaidanetwerk van Osama bin Laden gebruiken Italië als uitgangspunt voor operaties, zo staat in verslagen van de geheime dienst aan het parlement in Rome. Naar het Italiaanse persbureau ANSA hierover dinsdag verder meldde, zijn die terreurcellen vooral in Milaan en andere steden van Noord-Italië gevestigd. Italië zou niet alleen als logistiek steunpunt gebruikt worden, maar effenaf een springplank zijn voor terreuracties, onder meer in Irak.

In het verleden heeft de politie in Milaan verscheidene van terrorisme verdachte Noord-Afrikanen aangehouden. Zij kregen meestal slechts kleine gevangenisstraffen. Onlangs werd, onder aanhaling van bronnen binnen de geheime dienst, gemeld dat Italië gifgasaanvallen in de metro's van grote steden vreest, evenals acties tegen het Vaticaan. Italië was een van de landen die de VS-invasie van Irak politiek heeft gesteund.