President Kabila bezoekt Congolese militairen in Brusselse opleiding

De Congolese president Joseph Kabila heeft dinsdagmiddag een bezoek gebracht aan een twintigtal jonge landgenoten die aan de Koninlijke Militaire School (KMS) in Brussel een opleiding tot legerofficier volgen.

Belga

De opleiding maakt deel uit van de bijdrage die België levert aan de uitbouw van het nieuwe, eengemaakte leger in de Democratische Republiek Congo (RDC). Kabila, die als generaal-majoor ook de opperbevelhebber van het Congolese leger is, sprak kort met de jonge studenten en bezocht de kamers die ze aan de KMS betrekken. Hij werd vergezeld door de Belgische minister van Defensie André Flahaut en zijn Congolese collega, de voormalige rebellenleider Jean-Pierre Ondekane. Tien Congolezen studeren sinds de start van het academiejaar aan de faculteit Polytechniek. Het gaat om een vijf jaar durende opleiding die een diploma van burgerlijk ingenieur oplevert. De anderen volgen een voorbereidend jaar in Laken en vatten volgend jaar de studies aan de KMS aan.

De opleiding van de jonge soldaten markeerde de eerste concrete stap in de hervatting van de militaire samenwerking tussen België en Congo. De militaire banden met het toenmalige Zaïre van president Mobutu Sese Seko werden verbroken in de nasleep van het bloedbad aan de universiteit van Lubumbashi in 1990. België heeft het nieuwe partnerschap met Congo aangegrepen om de overgangsregering in Kinshasa helpen bij de uitbouw van een nieuwe, eengemaakte krijgsmacht. Momenteel zijn een tweehonderdtal Belgische soldaten aan de slag in Kisangani, waar de eerste gemengde brigade van regeringssoldaten en voormalige rebellen wordt opgeleid.

Flahaut verklaarde woensdag dat het Belgische leger in de toekomst meer Congolese stagiairs zal ontvangen voor een opleiding van korte duur. Momenteel volgen reeds zes Congolese stagiairs een opleiding in ontmijningsoperaties aan de genieschool van Jambes nabij Namen.