Parket wil wielerbondscoach voor rechter

Het Antwerps parket vraagt de doorverwijzing naar de correctionele raadkamer van José De Cauwer, bondscoach van de Belgische Wielrijdersbond. De zaak is een voortvloeisel van het dossier Ronny Vansweevelt uit 2001. De betrokkenen worden verdacht van handel in psychotropische stoffen en hormonale producten.

Belga

De Cauwer kwam in april 2001 in opspraak in een onderzoek naar het gebruik van en de handel in amfetamines rond ex-wielrenner Ronny Van Sweefelt. De coach bekende destijds op een persconferentie dat hij één keer als doorgeefluik voor een amfetaminepreparaat fungeerde op verzoek van Van Sweefelt, maar dat hij dat erg betreurde.

Het onderzoek is ondertussen afgerond en de onderzoeksrechter maakte het dossier aan de procureur des konings over. Volgens de raadsman van De Cauwer zijn er geen nieuwe elementen ten laste van de bondscoach opgedoken.

De Cauwer wordt ervan verdacht in het najaar van 1995 een flesje amfetamines te hebben gegeven aan Vansweefelt. De coach heeft deze tenlastelegging steeds ontkend en ze werd in het onderzoek door geen enkele getuige bevestigd. Ze is enkel gebaseerd op een verklaring van Vansweefelt zelf, zegt Filip De Jonge, raadsman van De Cauwer in een mededeling.

Voorts nam De Cauwer in het voorjaar van 1996 op vraag van Vansweefelt contact op met de Nederlandse wielerverzorger Cees Masseurs voor de levering van een flesje amfetamines aan Van Sweefelt. "Van bij de eerste ondervraging heeft De Cauwer bevestigd dat hij, na aandringen van Vansweefelt om hem aan amfetamines te helpen, Masseurs heeft getelefoneerd met de vraag of hij Van Sweefelt kon helpen. Vervolgens heeft hij het telefoonnummer van Masseurs aan Van Sweefelt gegeven en is de overhandiging van het flesje amfetamines buiten zijn weten om via zijn brievenbus gebeurd", stelt de advocaat.

Tot na de pleidooien en de uitspraak van de raadkamer, waarvoor nog geen rechtsdag werd bepaald, zal De Cauwer zich luidens de mededeling onthouden van elke verdere commentaar.