88ste Ronde van Vlaanderen ziet er ietsje anders uit

In de Gotische Zaal van het stadhuis van Brugge is dinsdagmiddag de Ronde van Vlaanderen 2004 voorgesteld. De 88ste editie van 'Vlaanders mooiste' ziet er door wegenwerken allerhande ietsje anders uit, maar de organisatoren hebben er wel over gewaakt dat de sportieve eigenheid van de Ronde bewaard is gebleven.

Belga

De renners krijgen straks op 4 april op het 257 km lange parcours achttien hellingen en ruim twintig kilometer kasseien voorgeschoteld. De Kluisberg en de Knokteberg (en dus de passage via Wallonië) vallen uit het parcours weg en ook de Ladeuze laten de organisatoren (letterlijk) links liggen. Wel is de Eikenberg weer opgenomen in het traject en werden in de eerste hellingenzone Grotenberge en een nieuwe bult, de Rekelberg, ingepast. Met die hindernis in Rozebeke (Zwalm) komen de organisatoren tegemoet aan de wens van tal van ingewijden die zich de voorbije jaren vragen stelden bij de zin van het vlakke gedeelte tussen Zottegem en Oudenaarde.

Nieuw is ook dat de organisatoren opnieuw naar de kust trekken (Oostende), in plaats van naar het Meetjesland en Eeklo, zoals dat in 2003 het geval was. Voor het eerst wordt ook het centrum van Oudenaarde aangedaan. Daar zijn twee redenen voor: het Centrum Ronde van Vlaanderen, dat er een plaatsje vond, én de allereerste editie van de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen. De eerste Wereldbeker-wedstrijd voor vrouwen op Vlaams grondgebied start op de historische grote markt van Oudenaarde. Er werd voor geopteerd om de vrouwen op dezelfde dag als de mannen de weg op te sturen. De vrouwenwedstrijd start om 12 uur, is 94 km lang en de laatste 45 km van het parcours is gelijk aan dat van de mannen.

Aan de finale werd niet geraakt. De Muur van Geraardsbergen zal net op tijd gerestaureerd zijn. Ze wordt ingehuldigd op zaterdag 27 maart. De finish ligt al voor de 32ste keer aan de Halsesteenweg in Meerbeke.

De vijf Belgische eersteklassers (Quick Step-Davitamon, Lotto-Domo, Chocolade Jacques, Landbouwkrediet en MrBookmaker.com) zijn nu al zeker van deelname aan de tweede WB-wedstrijd op de internationale UCI-wielerkalender. Ook tweedeklasser Vlaanderen-T-Interim staat op de deelnemerslijst. Er komen in totaal 25 ploegen van 8 renners aan de start.