Weer Belgisch podium op WK-veldrijden

Bart Wellens heeft zondag op het WK veldrijden in het Franse Pontchâteau zijn tweede wereldtitel op rij veroverd. Vorig jaar was hij ook al de beste in Monopoli.

Belga

BR> Wellens rekende in een sprint met twee af met Mario De Clercq. Sven Vanthourenhout werd enkele seconden later derde. Het is al het derde jaar op rij dat het podium volledig Belgisch gekleurd is.

Zijn start was er niet meteen één uit de cursus. "Ik kwam zelfs heel slecht weg. Maar ik zocht en vond Mario en in zijn wiel schoof ik mee vooruit. Om Mario en mij zou het draaien, beeldde ik mij vooraf in. Dat kwam ook uit. In de derde ronde perste ik er vergeefs een aanval uit. Ik wist meteen dat ik op dit parcours niet van hem weg zou komen. Zo sterk kwam hij terug. Toen gooide ik het tactisch roer om. Ik zou afwachtend rijden. Twee ronden voor het einde besliste ik alles op de sprint te zetten."

Die sprint werd een adembenemende vertoning. "Zeg dat wel. Ik wilde per se als eerste de laatste bocht in. Een sprint begin ik liever op de kop. Toen klikte mijn voet uit het pedaal en kreeg mijn hart een klap. Maar alles kwam goed. Ik wist dat ik een kans maakte tegen Mario. Als debuterend prof liet ik hem al achter mij in Vossem. Weliswaar niet voor de overwinning. (Dat lukte hem dit seizoen wel in Surhuisterveen, red.) Andere renners deden mij dat voor of na. Geen enkele sprinter wint alle spurten. En na een zware wedstrijd als deze verloopt een draf met twee ook anders. Dan spreken frisheid en wat rest aan krachten ook een woordje mee."

De toeschouwers wisten niet wat ze zagen, maar wie won? Wellens zelf was meteen zeker en gooide de armen gedecideerd de lucht in.

"Mijn jump was de winnende, dat voelde ik. Zoveel scherpte had ik nog wel. Maar weet je wat ik zo leuk vind? De voorbije week werd mij om mijn droomscenario voor dit WK gevraagd. Zwanzend zei ik: samen met Mario De Clercq naar de streep en hem met één centimeter kloppen. Ik wist niet dat ik

Madame Soleil

was. Dit is de allermooiste overwinning uit mijn carrière. En wie daar wat mij betreft mocht aan twijfelen: deze Mario mag nog heel lang doorgaan."

België won zaterdag ook al goud bij de juniores (Niels Albert) en de beloften (Kevin Pauwels). Dat een land drie gouden medailles wint, is nooit eerder in de geschiedenis gebeurd.