Aalst-Club: Englebert als dirigent

AALST -

Club Brugge heeft een mooie uitgangspositie verworven voor de topper van de volgend espeeldag tegen Anderlecht. Blauw-zwart behaalde op Aalst een zwaar bevochten zege en zet daarmee de zegereeks verder. Hoe sterk het team van René Verheyen werkelijk is, zal over veertien dagen blijken in het Jan Breydelstadion.

G.B.

BR>

Robert Waseige werkt met een vaste basis naar EURO 2000 toe. Alleen als een speler opvallend presteert, maakt die een kans om nog bij de Rode Duivels te komen. In die optiek kan de Luikse coach best de verrichtingen van Gaetan Englebert van kortbij volgen.

De middenvelder maakt sinds zijn overstap van Sint-Truiden een stormachtige ontwikkeling door. Hij doorliep de jeugdreeksen bij Club Luik en was ballenraper toen de huidige bondscoach Europese successen behaalde op Rocourt. Englebert werd bij Sint-Truiden van rechtsback omgeturnd tot middenvelder en maakt nu furore als blauw-zwart verbindingsman tussen verdediging en aanval.

Op Aalst gaf hij het Brugse middenveld lucht door goed bij te sluiten. Na zeventien minuten bracht hij Claeys en Van Steenberghe in verlegenheid en toonde de leepheid om over het uitgestoken been van Arts te struikelen. Vermant zette de strafschop in twee tijden om.

De 0-1 was een logische tussenstand, want het elftal van René Verheyen had de thuisploeg meteen naar de keel gegrepen. Lembi speelde weer een belangrijke rol in het radarwerk. De Congolees haalt elke wedstrijd de angel uit het aanvalsspel van de tegenstander - in dit geval Davy Cooreman - waardoor Vermant en Englebert toekomen aan datgene waar ze echt goed in zijn: opbouwen. Toch kwamen de aanvallen van Brugge niet uit de verf: Jankauskas en Martens werkten hard maar konden zelden dreigen, terwijl een bleke Verheyen aan de ketting lag bij de opvallend sterke Arts.

Na de voorsprong maakte Club de fout te ver terug te zakken. Daardoor kwam Aalst, dat zich helemaal aangepast had aan de tegenstander, in de wedstrijd. Maar het miste de klasse om kansen te creëren. Alleen als de Club-defensie aan het klungelen sloeg, was de thuisploeg gevaarlijk, maar ook de afwerking was beneden alle peil.

Na de pauze ontwikkelde Aalst druk en Brugge moest achteruit. Op wilskracht en onder aanvoering van een enthousiast thuispubliek kwamen de spelers van Hulshoff in de buurt van Vande Walle. Seizoensrevelatie Steve Cooreman, in de eerste helft onschadelijk gemaakt door Borkelmans, bewoog hemel en aarde om zijn team langszij te trekken, maar zijn ploegmaats toonden te weinig inhoud om een weinig imponerende Brugge punten af te snoepen. Op basis van ervaring, techniek en een hechte defensie heroverden de bezoekers het evenwicht en tikten de wedstrijd professioneel uit. De Brugse supporters beleefden nog een pleziertje toen Janssen, in de ploeg gescandeerd, voor 0-2 zorgde.

7'

Vrije trap van Englebert wordt door Martens in de grijparmen van Van Steenberghe gekopt.

14'

Inzenden van Deflandre wordt door Jankauskas over de dwarslat geknikt.

18'

Van Steenberghe ontzet de bal op Deflandre, gevolgd door een strafschopfout van Arts op Deflandre. Vermant schiet de elfmeter in twee tijden voorbij Van Steenberghe.

23'

Vrije trap van Davy Cooreman over.

31'

Grommen kopt een voorzet van Claeys op Vande Walle. De Brul veegt de rebound van de lijn.

47'

Vande Walle tikt een schicht van Steve Cooreman op de dwarsligger.

50'

Volledig vrijstaande Jankauskas kopt bal op de paal.

51'

Pegel van Steve Cooreman over.

55'

Loeier van De Brul op de vuisten van Van Steenberghe.

89'

Borkelmans gaat onder de bal door. Davy Cooreman trapt naast de bal.

90'

Janssen legt op de counter de eindstand vast.

Scheidsrechter: Frank De Bleeckere.

Toeschouwers: 9.500.

E. AALST: Van Steenberghe, Claeys, Arts, Mukanya (84' Filipovic), Daelmans, S. Cooreman, Temmerman, Grommen (82' Vergeylen), D. Cooreman, Van Der Heyden, Thiebaut.

CLUB BRUGGE: Vande Walle, Deflandre, Lesnjak, De Brul, Lembi, Borkelmans, Vermant, Englebert, Martens, Verheyen, Jankauskas (84' Janssen).

Doelpunten: 18' Vermant 0-1, 90' Janssen 0-2.

Strafschop: 18' Vermant (omgezet).

Gele kaarten: Mukanya (fout), S. Cooreman (fout), Vermant (fout), Jankauskas (fout).