Lommel-Anderlecht: Joker Dieter Dekelver

ANDERLECHT -

Landskampioen-in-spe Anderlecht is niet onklopbaar. Een vrank en vrij spelend Lommel, dat zich op geen enkel ogenblik ingroef in het Astridpark, maakte dat gisteren duidelijk. Zelfs een 3-1-achterstand - remember Aalst vorige week - is niet van aard om het zelfvertrouwen van de Limburgers tegenwoordig aan te tasten. Dankzij twee late goals van joker Dieter Dekelver knokte SK zich terug naar een niet eens onverdiende puntendeling. Een opdoffer voor een matig Anderlecht, dat over twee weken met een achterstand naar het Brugse Jan Breydel-stadion trekt.

Ja.Ba.

BR>

Hamvraag bij deze confrontatie tussen de gedoodverfde landskampioen en een verdienstelijke middenmoter was: hoe komt paars-wit aanvallend uit de verf zonder de geblesseerde Tomasz Radinski, vier goals al in deze competitie en een schijnbaar onmisbaar verlengstuk van target-man Jan Koller? Elonga Ekakia, midweek in IJsland nog geloofd door trainer Anthuenis omwille van een sterke invalsbeurt, kreeg de gelegenheid om daarop een klinkend antwoord te geven. Welgeteld 37 minuten moesten de Brusselse fans daar op wachten. Maar één ogenblik van onachtzaamheid in de Lommelse defensie volstond voor de Kongolees wel degelijk om zijn ploeg op voorsprong te tillen. Simons beoordeelde een voorzet van Goor verkeerd en Ekakia was er als de kippen bij om dat cadeau in dank aan te nemen.

Een enigszins gevleide tussenstand, want tot dan toe had Anderlecht weinig indruk gemaakt. Optisch veldoverwicht, dat had de lijstaanvoerder wel afgedwongen. Maar het tactisch plaatje bij de Limburgers klopte bijna perfect. Buiten een

zwemmende

Zouaoui vervulde iedereen de hem opgelegde taak naar behoren. Gegroepeerd terugplooien bij balverlies en snel uitbreken bij balrecuperatie, was het recept. Het werkte. Vooral omdat libero Nassen zich een ware rots in de branding toonde en de jongens rond hem steevast oordeelkundig - lees: niet paniekerig - uitverdedigden. Het weer talrijk opgekomen Anderlecht-publiek werd er zowaar stil van en hield enkele keren zijn hart vast, wanneer de bezoekers met vier, vijf mensen de neus aan het venster staken. Terecht, zo bleek. Want op slag van rust wurmde Grant zich langs Staelens en Oyen. De gerechtvaardigde 1-1 was een feit.

Daerden out

Voor de rest was het ref Eric Blareau, die (eens te meer) de show stal. Na nog geen twintig minuten stuurde hij Jos Daerden al naar de tribune, omdat die... richtlijnen gaf aan zijn spelers. De Lommelse coach had het zo niet begrepen, weigerde op te hoepelen. Maar moest na een hoogoplopende discussie van zeker drie minuten toch inbinden. Een zielige interventie van de spelleider. Die hem tot een compensatie verleidde. Toen Goor plat ging bij een tackle van Van Diest in de

zestien

, kreeg het... slachtoffer geel te zien.

Met Dheedene voor Oyen trachtte Aimé Anthuenis na rust de bakens te verzetten. En, op

algemeen verzoek

, bracht hij ook Stoica in de plaats van, jawel, De Boeck. Een wissel die bijna onmiddellijk rendeerde, maar Ekakia kreeg een gemeten voorzet van de Roemeen nog naast doel. De Limburgers ontsnapten maar dwongen vlak daarop wel zelf een reuzekans af. Grant kopte een center van Van Kessel voor een leeg doel pal op de zich misrekenende De Vlieger. Anderlecht, dat nattigheid voelde, verhoogde nu de druk. Al gebeurde dat meer op kracht dan op basis van de ontegenzeglijk aanwezige klasse. De tweede Brusselse goal vormde een gelukkige uitzondering op die regel, was er zondermeer eentje uit het boekje. Voorzet Köller, deviatie met het hoofd van Staelens en Ekakia buffelde de hernieuwde voorsprong op het bord.

De Vlieger gekwetst

De doodsteek voor Lommel? Het leek er sterk op, toen de sterk ingevallen Stoica luttele minuten later de marge verhoogde tot twee treffers. Maar de aanklampende bezoekers vochten zich terug in de match. Met een parel van een vluchtschot gaf invaller Dieter Dekelver bij zijn allereerste balcontact de groenhemden weer hoop. Filip De Wilde, die de gekwetste De Vlieger was komen vervangen, kon enkel kijken naar de pegel die in het dak van het doel verdween. En Dekelver kreeg er zowaar niet genoeg van. Toen Mennes op avontuur trok en een scherpe voorzet afleverde, kopte de Lommelse belofte de gelijkmaker binnen. De sensatie was compleet.

2'

Een afgeweken schot van Goor zeilt naast.

17'

Blareau stuurt Lommel-coach Jos Daerden naar de tribune.

19'

Schot Grant, De Vlieger goed plat.

20'

Knal van Goor, Mathijssen duikt in hoekschop.

29'

Goor gaat over het been van Van Diest in de zestien. Geen penalty, wel geel voor Goor.

37'

Voorzet Goor, ongelukkige deviatie van Simons, Ekakia knalt dankbaar binnen: 1-0.

44'

Uittrap Mathijssen, de bal botst doorheen de slapende Anderlecht-defensie tot in de voeten van Grant. De Brit laat de kans niet liggen: 1-1.

58'

Van Kessel trekt voor, Grant kopt de reuzenkans pal op De Vlieger.

66'

Staelens kopt een center van Koller door, Ekakia werkt koel af: 2-1.

70'

De Vlieger geblesseerd naar de kant, De Wilde onder de lat bij paars-wit.

72'

Snelle counter van Anderlecht. Koller legt panklaar voor Stoica: 3-1.

80'

Dekelver, net ingekomen, neemt de bal in één tijd op de slof. Winkelhaak, De Wilde kansloos: 3-2.

86'

Voorzet van Mennes, Dekelver duikt aan de eerste paal sneller op de bal dan Brocken en Baseggio en duwt binnen: 3-3.

Scheidsrechter: Blareau.

Toeschouwers: 24.891.

ANDERLECHT: De Vlieger (70' De Wilde), Staelens, De Boeck, Oyen (46' Dheedene), Brocken, Baseggio, Van Diemen, Zetterberg, Goor, Köller, Ekakia.

LOMMEL: Mathijssen, Van Diest, Nassen, Simons, Van Kessel, Mennes, Ford, Marusic, Zouaoui, Gomis (78' Dekelver), Grant (92' Noben).

Doelpunten: 37' Ekakia 1-0, 44' Grant 1-1, 66' Ekakia 2-1, 72' Stoica 3-1, 80' Dekelver 3-2, 86' Dekelver 3-3.

Gele kaarten: Ford (handspel), Gomis (fout), Mathijssen (protest), Goor (onsportief gedrag).