Nieuwe laser kankercentrum spaart gezonde hersencellen

Het Limburgs Oncologisch Centrum heeft een nieuw toestel gekocht waarmee een hersentumor efficiënter kan bestraald worden: de gezonde hersendelen - die anders ook bestraald worden - blijven nu buiten schot. Patiënten moesten tot nog toe voor zo'n behandeling naar Brussel of Antwerpen. De 'micro-multileaf collimator' kost 400.000 euro.

jforier

De neurochirurgen van het Virga-Jesseziekenhuis, het Salvatorziekenhuis en het Ziekenhuis Oost-Limburg kunnen voortaan in het Limburgs Oncologisch Centrum terecht om patiënten veel doeltreffender te bestralen. Omdat de stralenbundels veel beter gericht kunnen worden, kan de dosis 10 keer hoger: dat zorgt ervoor dat de bestraling - in tegenstelling tot nog toe - meestal beperkt kan blijven tot één keer. En dat betekent uiteraard een enorm voordeel voor de patiënt die anders een belastende tijd van een achttal bestralingen moet doorstaan. In Limburg komen jaarlijks een 50-tal patiënten in aanmerking voor deze tactiek.

Tot nog toe moesten patiënten met hersentumoren - die deze techniek wilden - naar Brussel of Antwerpen. "Dat is nu gelukkig verleden tijd," zegt neurochirurg Eric Put, verbonden aan het Virga-Jesseziekenhuis. Hij deed al ervaring met het nieuwe toestel op tijdens zijn werk in het Universitaire Ziekenhuis in Brussel. "Eigenlijk heet dit stereotactische radiochirurgie. Het is een behandeling waarbij een radiotherapeut, een fysicus en de neurochirurg samenwerken."

Hoe werkt het: "Het toestel bestaat eigenlijk uit een kamer vol lamellen van 3 millimeter. Dat toestelletje wordt op een normale bestralingsmachine gemonteerd. Door de lamellen te verschuiven, kan precies de grillige vorm van de tumor bestraald worden."

"Het hoofd van de patiënt wordt tijdens het opmeten van de tumor tot na de bestraling in een 'box' - een soort doos - vastgezet zodat de tumor precies op dezelfde plek blijft. Door het gat dat zo ontstaat, kan de extra hoge dosis gestuurd worden. Daarmee blijven de gezonde hersencellen die anders ook riskeren kapot te gaan door de bestraling, helemaal buiten schot. Zo vermijden we ook een operatie," verduidelijkt neurochirurg Put.

"De patiënten die met de 'micro-multi-leaf collimator' behandeld worden, blijven nadien één nacht in het ziekenhuis omdat we de neveneffecten zoals hoofdpijn of misselijkheid - die anders ook opduiken - beter in de gaten willen houden. Het nieuwe toestel kan zowel voor goed- als kwaadaardige tumoren gebruikt worden en ook voor bloedaders die een bestraling vereisen. Er is maar één nadeel: door de kleine opening kan maximaal een letsel of tumor van 3 tot 4 centimeter bestraald worden. Voor grotere tumoren moeten we de vroegere technieken voorlopig blijven gebruiken," besluit dokter Put.