Genk-Standard: Horvath als nieuwe Oulare

GENK -

Een mooier debuut in het prachtige Fenix-stadion had Racing Genk zich niet kunnen dromen. Het teruggrijpen naar het kampioenenrecept lag aan de basis van een zeer mooie voetbalavond. Kilometervreters Hasi en Delbroek grepen als vanouds de tegenstrever naar de keel, een onvermoeibare Hendrikx teisterde de linkerflank, Branko Strupar strooide gul met assists. In het middelpunt van de belangstelling stond echter Ferenc Horvath. Met een glasheldere hattrick voor rust veroverde hij definitief het hart van de fans.

E.DE G.

BR>En Standard? Het voetbalde met de daver op het lijf, wie zo bang is, verdiend het pak slaag. De supporters eisten de kop van trainer Tomislav Ivic, ze krijgen vandaag waarschijnlijk hun zin. De naam van René Vandereycken viel zondagavond opvallend vaak in de coulissen.

Beide trainers hooiden in hun selectie. Jos Heyligen greep terug naar de kampioenenploeg en liet Jesper Jansson op de bank. Tomislav Ivic fabriceerde naar goede gewoonte gewapend beton. De Argentijn Grana kreeg als libero vier mandekkers plus buffer Didier Ernst rond zich. Grana verloochende zijn Zuid-Amerikaanse roots niet en pleegde meteen een aanslag op de achillespezen van Ferenc Horvath.

'Ivic Buiten'

De eerste scheur in het beton werd de Rouches al fataal. Delbroek lanceerde Hendrikx op links, de Genkse Rode Duivel pakte Remacle met een bruggetje en schoot via Van Buyten raak (1-0). Nummers twee en drie lieten niet lang op zich wachten. Hendrikx lag dit keer met een strak getrapte hoekschop aan de basis van de 2-0. Delbroek en Kimoni kopten door, Ferenc Horvath deed zijn reputatie van goaltjesdief alle eer aan. De Hongaar deed er amper 120 seconden later nog een schepje bovenop. Strupar zorgde voor de meesterlijke assist, Horvath rondde met links kurkdroog af (3-0). Het sein voor de Standard-supporters om de spandoeken met 'Ivic Buiten' boven te halen. Enkele malloten slingerden zelfs de nieuwe zitjes op het veld, gelukkig werd de brand vrij snel geblust.

Hattrick

Drie-nul na een klein half uur, van een wedstrijd was natuurlijk geen sprake meer. Emile Mpenza probeerde het voor rust nog met een schuchter schotje, maar gevaarlijk kon je die enige tegenprik moeilijk noemen. In tegenstelling tot aan de overzijde, waar Horvath op slag van rust zijn glasheldere hattrick vervolledigde (4-0). Weer kwam de perfecte assist van de voet van Branko Strupar, weer was de

finishing touch

van een oogstrelende eenvoud.

Het inbrengen van Dias en Lukunku na de rust bracht geen zoden aan de dijk. Het Luikse kalf was verdronken, de tweede helft was er alleen nog om de Genkse fans een feestje te laten bouwen. Branko Strupar joeg nog nadrukkelijk op zijn eerste Fenix-goaltje, alleen Vedran Runje wou niet meewerken. Ook Thordur Gudjonsson (lat) en de wederoptredende Origi (naast) lieten nummer vijf nog liggen.

Racing Genk heeft zijn Blijde Intrede in het fonkelnieuwe Fenix-stadion niet gemist. De enthousiaste thuisploeg maakte brandhout van het verguisde Ivic-systeem. Seigneur van de avond werd Ferenc Horvath, die bewees dat er na het vertrek van Oulare met Branko Strupar een nieuw koningskoppel in de maak is.

2'

Didier Ernst krijgt de vrije baan, maar besluit slordig naast.

13'

Bij een scrimage voor Runje zorgt de mee opgerukte Kimoni voor het eerste Genkse gevaar.

15'

Hasi waagt van ver zijn kans, Runje zonder moeite.

17'

Wilfried Delbroek lanceert Hendrikx. Snelle Marc schiet keihard raak via het lichaam van Vanbuyten (1-0).

25'

Hendrikx trapt een hoekschop en na een kopbalballet tussen Delbroek, Kimoni en Horvath wordt nummer twee geboren (2-0).

28'

Met een schitterende assist zet Branko Strupar zijn nieuwe spitsmaatje Horvath op weg naar een derde doelpunt (3-0).

29'

De Standard-aanhang claimt ontslag van Ivic, gaat wild te keer en gooit met zitjes. Wedstrijd wordt drie minuten stilgelegd.

40'

Emile Mpenza mikt onbeheerst naast.

46'

Een nieuwe Genkse driehoek Hendrikx-Strupar-Horvath mondt uit in een dan al vernederende vier-nul score.

53'

Een afwijkende pegel van Thordur Gudjonsson wordt door Runje afgeblokt.

70'

Branko Strupar wil ook zijn goaltje meepikken. Het vizier is slecht gericht.

75'

Genk veegt de vloer aan met Standard. De dwarsbalk houdt Thordur Gudjonsson van de forfaitscore.

80'

Mirakelsafe van Runje op een spetter van Branko Strupar.

Scheidsrechter: Eric Romain.

Toeschouwers: 21.000.

RACING GENK: Brockhauser,

Kimoni, Van Geem, Olivieri, Delbroekj, Bjarni Gudjonsson, Hasi (87' Jansson), Hendrikx (80' Caushlari), Thordur Gudjonsson, Horvath (84' Origi), Strupar.

STANDARD: Runje, Hellers, Vanbuyten, Grana, Bisconti, Ernst, Remacle (46'Lukunku), Afolabi, Piron (46' Dias), Mbo Mpenza, Emile Mpenza.

Doelpunten: 17' Hendrikx 1-0, 25' Horvath 2-0, 28' Horvath 3-0, 46' Horvath 4-0

Gele kaarten: Grana (overtreding op Horvath), Hellers(fout op Strupar)