Graanoogst in China blijft slinken

China heeft maandag bekendgemaakt dat zijn graanoogst voor het vijfde achtereenvolgende jaar is geslonken en heeft aangekondigd meer geld voor het platteland uit te trekken om de armoede daar te bestrijden.

AP Ned

De oogst bedroeg afgelopen jaar 430,7 miljard kilo, 5 procent minder dan in 2002. China heeft het vermogen om zelf in zijn graanbehoefte te voorzien altijd beschouwd als een kwestie van nationale veiligheid. Er mag daarom niet meer dan 5 procent van de consumptie worden ingevoerd. Maar het ziet er nu naar uit dat China die houding niet lang meer kan volhouden. De reserves die het de laatste jaren heeft moeten aanspreken zijn volgens deskundigen over een jaar of twee uitgeput.

De achteruitgang van de graanproductie is deels toe te schrijven aan het feit dat boeren overschakelen op gewassen die meer opleveren, zei een regeringsfunctionaris maandag op een persconferentie. Om het leven van de boeren te verlichten heeft de regering besloten de uitgaven voor onderwijs, gezondheidszorg, wegenbouw en andere diensten op het platteland met een kwart te verhogen tot 150 miljard yuan (14,4 miljard euro).

Het platteland, waar 800 miljoen Chinezen wonen, heeft niet of nauwelijks gedeeld in de economische ontwikkeling die sinds twintig jaar in China aan de gang is. De Chinese economie in zijn geheel is vorig jaar met 9,1 procent gegroeid, maar de landbouwproductie met slechts 2,5 procent. Het gemiddelde inkomen op het platteland bedroeg vorig jaar 2.622 yuan, vergeleken met een kleine 8.000 yuan in de stad.

Chen noemde de situatie van de boeren beroerd. Juist omdat zij zo'n groot deel uitmaken van de bevolking is het belangrijk dat het inkomen sneller gaat stijgen, zei hij. Zondag heeft de regering plannen naar buiten gebracht om de inkomens op het platteland te vergroten door de prijzen van agrarische producten te ondersteunen en vestigingsregels te versoepelen om het boerenzoons gemakkelijker te maken werk te zoeken in de stad.