Arrestaties na verdrinking kokkelrapers

De politie van Lancashire in Noordwest-Engeland heeft zondag drie mannen en twee vrouwen aangehouden voor verhoor in verband met de verdrinkingsdood van negentien Chinese kokkelrapers, die vorige week in Morecambe Bay door snel opkomend tij werden verrast.

AP Ned

De arrestanten worden verdacht van dood door schuld, maar zijn nog niet aangeklaagd. Op berichten dat zij behoorden tot de zestien overlevenden die vorige week in Morecambe werden gered wilde de politie niet ingaan. Volgens de politie stonden de arrestaties los van een serie huiszoekingen die in het weekeinde in Liverpool werden gedaan en waarbij onder meer computers, documenten en bij het kokkelrapen gebruikte werktuigen in beslag werden genomen. De in Engeland nauwelijks gereguleerde kokkelvisserij is bijzonder lucratief, maar kokkelrapers worden vaak uitgebuit. Onder de in Morecambe verdronken kokkelrapers waren volgens de politie verscheidene recent aangekomen immigranten, die in armoedige omstandigheden leefden en werkten voor een hongerloon.

Het Labour-parlementslid voor Morecambe, Geraldine Smith, heeft een vergunningenstelsel voorgesteld, waarbij de gelden die binnenkomen gebruikt kunnen worden om de veiligheid te verbeteren. Een vergunningstelsel kan ook de misdaad en de uitbuiting helpen uitbannen, zegt zij.