Italië getroffen door stakingsgolf: ziekenhuizen lamgelegd

Een staking van het artsenkorps heeft maandag de openbare ziekenhuizen in Italië zo goed als lamgelegd.

Belga

Ongeveer 90.000 operaties moesten met een dag uitgesteld worden. Bij de nationale luchtvaartmaatschappij Alitalia hebben de piloten het werk neergelegd. De stakingsgolf is een gevolg van de beslissing van de Italiaanse regering om drastisch te besparen in de openbare gezondheidssector. De gezondheidswerkers -in totaal gaat het om 150.000 mensen- willen druk zetten op lopende loononderhandelingen. Ze verzetten zich ook tegen een lagere financiering voor de ziekenhuizen.

Het protest van de artsen en verplegenden krijgt navolging van apothekers en psychologen. Nooit eerder was een staking in de Italiaanse gezondheidssector zo massaal. "Dit is een laatste, wanhopige poging om de openbare gezondheidsdiensten van een gewisse dood te redden", zegt Serafino Zucchelli van het grootste artsensyndicaat.

Vakbonden ramen het tekort in de gezondheidszorg op 13 miljard euro en beschuldigen de regering ervan alle ruimte te willen geven aan de privé-sector. De piloten van Alitalia zijn maandag ook in staking gegaan. Bijna 160 vluchten moesten worden geschrapt. Het vliegend personeel verzet zich tegen aangekondigd banenverlies. De staking treft naar verwachting ongeveer 8.600 reizigers.

In de komende weken zal de magistratuur zich roeren. De Italiaanse rechters verzetten zich tegen een wetsontwerp dat de onafhankelijkheid van het openbaar ministerie inperkt. De magistraten willen op 11 maart het werk neerleggen.