Europa start onderzoek naar allergie en astma

De Gentse universiteit zal vanaf deze maand, vijf jaar lang, een Europees onderzoek coördineren naar allergieën en astma.

Belga

Zo'n 25 Europese onderzoeksinstellingen, voornamelijk universiteiten, en twee verenigingen werken mee aan het onderzoek en krijgen hiervoor de komende vijf jaar 14,4 miljoen euro van de Europese Unie. Zij zullen onder andere onderzoek voeren naar de oorzaken, mechanismen en remedies voor deze steeds toenemende aandoeningen. Er zal ook gewerkt worden aan een min of meer eenvormige Europese opleiding "allergologie" voor verplegers en artsen.

Allergieën worden veroorzaakt doordat het menselijk afweersysteem zich vergist. Normaal gezien hoort ons afweersysteem enkel in actie te treden als er vreemde indringers, ziekteverwekkende bacteriën of virussen, ons lichaam binnendringen. Maar steeds vaker start het immuunsysteem een afweerreactie tegen onschuldige, ingeademde partikels. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) lijden wereldwijd zo'n 150 miljoen mensen aan astma. In Europa zouden 80 miljoen +16-jarigen allergisch zijn.

Europa wil met het financieren van dit Global Allergy and Asthma European Netwerk (GA2LEN) het probleem aanpakken. Kinderen zijn er het ergst aan toe, zegt een woordvoerder van Ga2len. "In Europa is één kind op vier allergisch en in sommige streken zelfs één op drie. Astma is wereldwijd de hoofdoorzaak waardoor kinderen in een hospitaal belanden en één van de belangrijkste redenen waarom ze lessen missen op school".

Ga2len wordt op donderdag 12 februari gelanceerd in Brussel, in aanwezigheid van Europees onderzoekscommissaris Philippe Busquin. Het netwerk moet blijven voortbestaan, ook nadat de Europese financiering afloopt. Er zal daarom gezocht worden naar privé-financiering, aldus de Gentse universiteit.