Parket annuleert onderzoek naar verdwenen presidentskandidaat

Het parket van Moskou heeft maandag het onderzoek wegens "moord met voorbedachten rade" geannuleerd. Het onderzoek was geopend naar aanleiding van de verdwijning van Ivan Rybkine, een kandidaat voor de Russische presidentsverkiezingen van 14 maart.

Belga

BR> Dat heeft de persdienst van het parket-generaal maandag bekendgemaakt.

Rybkine, een bondgenoot van de naar Groot-Brittannië gevluchte tycoon Boris Berezovski, wordt sinds vorige donderdag vermist. Eerder maandagochtend had de woordvoerster van het parket-generaal laten weten dat het logisch is dat een onderzoek wegens moord met voorbedachten rade wordt gestart aangezien de persoon in kwestie niet snel gevonden wordt. De persdienst neemt die woorden nu terug. "Er is momenteel geen reden om een crimineel onderzoek te openen, zeker niet een onderzoek wegens moord met voorbedachten rade", luidt het.

De politie van Moskou kondigde zondagavond aan een zoektocht naar Rybkine te zijn begonnen. De man geldt als een vooraanstaand politicus in Rusland. Rybkine was voorzitter van de Doema, het Russische Lagerhuis, onder president Boris Jeltsin en is nu onafhankelijk kandidaat bij de presidentsverkiezingen.

Hij leidt de vleugel van Liberaal Rusland die na een scheuring trouw is gebleven aan Berezovski, oprichter van die partij. Die laatste wordt door het Russische gerecht gezocht in verband met fraude en heeft in Groot-Brittannië het statuut van politiek vluchteling.