Vijf mensen opgepakt in zaak verdronken Chinese schelpenrapers

In verband met de verdrinking van negentien Chinese schelpenrapers voor de Engelse kust zijn vijf mensen opgepakt, zo liet een woordvoerder van de lokale politie maandag weten. Het gaat om drie mannen en twee vrouwen. Zij worden verdacht van onvrijwillige doding en ondervraagd over hun eventuele betrokkenheid bij de organisatie van de lucratieve activiteit van het schelpenzoeken.

Belga

De negentien Chinezen die vermoedelijk illegaal in Groot-Brittannië waren, werden in de nacht van donderdag op vrijdag in de baai van Morecambe (noordwestkust van Engeland) verrast door het hoogtij en verdronken. Zij waren op zoek naar kokkels. De zeventien mannen en twee vrouwen maakten deel uit van een groep van minstens 35 asielzoekers die volgens informatie van de politie wellicht uitgebuit werden. Gangsters betaalden hen nauwelijks 1,5 euro om negen uur lang op een gevaarlijke zandbank schelpdieren te gaan rapen.

Tijdens het weekend werd in verband met die lucratieve handel meerdere woningen in Liverpool doorzocht. De gangsters verdienden volgens krantenberichten aan de kokkels meer dan 30.000 euro per dag. De Chinezen daarentegen moesten hun hongerloon dikwijls nog afstaan aan mensenhandelaars die hen voor een hoge prijs naar Groot-Brittannië hadden gebracht.