Kerry weer drie stappen dichter bij de nominatie

Senator John Kerry is met overwinningen in alle drie de voorverkiezingen die in het afgelopen weekeinde werden gehouden weer dichter bij de presidentsnominatie van de Democratische partij gekomen.

AP Ned

Na overwinningen in Michigan en Washington won Kerry ook in Maine. Ook in de zuidelijke staten Virginia, Tennessee, waar dinsdag voorverkiezingen zijn, en in Wisconsin volgende week is Kerry in de peilingen favoriet.

"De dagen van George Bush zijn geteld", zei Kerry in een toespraak tot zijn aanhangers in de staat Virginia. Hij noemde zichzelf een gematigde kandidaat en beschuldigde Bush van extreem beleid. Kerry behaalde in Maine 46, in Washington 49 en in Michigan zelfs 52 procent van de stemmen. Howard Dean kwam niet verder dan respectievelijk 26, 30 en 17 procent. Hun naaste rivalen Wesley Clark en John Edwards concentreerden zich op andere staten en behaalden weinig stemmen.

Kerry heeft nu tien van de twaalf voorverkiezingen gewonnen. Hij heeft al meer dan twee keer zoveel afgevaardigden verzameld voor het partijcongres van deze zomer als zijn naaste rivaal, Dean. Kerry heeft er al 411, tegen Dean 175. Degene die de presidentsnominatie in de wacht wil slepen, heeft er 2.169 nodig.

De zegereeks van de 60-jarige senator begint zijn rivalen te demoraliseren. Maar Dean, Clark en Edwards verklaarden zondag alle drie nog door te gaan met de strijd.

Dean, tot eind vorig jaar de gedoodverfde kandidaat voor de nominatie, maar nog altijd zonder overwinning in een van de voorverkiezingen, wilde niet herhalen dat hij zich terugtrekt als hij ook in Wisconsin niet weet te winnen. Clark zei dat hij in elk geval in de race blijft tot 'Super Tuesday' op 2 maart, wanneer onder andere in Californië, Ohio en New York voorverkiezingen worden gehouden. Edwards putte moed uit het feit dat na Wisconsin nog driekwart van de afgevaardigden naar het partijcongres te verdienen zijn. Ook Al Sharpton doet nog mee.