Weer overlevende in puin ingestorte flat gevonden

Een 24-jarige vrouw is maandag levend uit het puin gehaald van een flat in het Turkse Konya die een week geleden instortte. Reddingswerkers deden er uren over de vrouw, die met haar voeten beklemd zat onder de lichamen van slachtoffers van de instorting, te bevrijden.

AP Ned

De vrouw, Yasemin Yapracki, werd getraceerd met behulp van elektronische apparatuur en speurhonden. Ze is in zorgelijke toestand in het ziekenhuis opgenomen. Volgens een arts in het ziekenhuis heeft ze gangreen.

Zondag werd al een 16-jarige jongen levend uit het puin gehaald. Het dodental van de instorting stond maandag op 85. Waarschijnlijk liggen er nog ongeveer twintig mensen onder het puin.

De bevrijde vrouw bevond zich in de buurt van de uitgang van de flat, waar naar schatting van reddingswerkers de lichamen van zeker twaalf mensen liggen die tevergeefs hebben geprobeerd uit de instortende flat te vluchten. Yapracki kreeg zuurstof toegediend terwijl de reddingswerkers bezig waren haar te bevrijden. Via een radioverbinding liet ze haar man weten dat hij zich geen zorgen hoefde te maken en dat het goed met haar ging. Ook het 2-jarige dochtertje van het stel heeft de instorting overleefd. De man wist naar eigen zeggen het instortende gebouw te ontvluchten na zijn dochtertje naar buiten te hebben gegooid.

Zondag werd al een 16-jarige jongen levend uit het puin gehaald.

De jongen, Muhammet Kalem, was bij kennis toen reddingswerkers hem vonden. "Hij vroeg welke dag het was en zei dat hij honger en dorst had", zei de leider van het reddingsteam. Kalem verklaarde tegen het persbureau Anatolia dat hij zichzelf onder het puin voortdurend inprentte de moed niet op te geven. "Ik bleef stemmen van reddingswerkers horen. Ik probeerde erop te blijven vertrouwen dat ze me uiteindelijk zouden vinden."

De vader van de jongen, die niet thuis was op het moment dat de flat instortte, had al een graf gereed voor zijn zoon. Zijn echtgenote en een andere zoon liggen nog onder het puin, net als tegen de veertig anderen. Het totale dodental staat inmiddels op 71.

De flat stortte vermoedelijk in als gevolg van een slechte constructie. Twee aannemers die bij de bouw betrokken waren, zijn aangeklaagd op verdenking van het overtreden van de bouwvoorschriften en zitten in hechtenis.

Zeker 83 mensen zijn door de instorting om het leven gekomen.