STVV-voorzitter Schepers wil rust bewaren

SINT-TRUIDEN -

Gaat Leo Schepers in de toekomst zelf de ploeg opstellen? Die indruk kon je krijgen na zijn woede-uitbarsting van zondag. De voorzitter van STVV noemde man en paard, gaf Rudonja, Isaias en Verjans een extra veeg uit de pan en schrikte er zelfs niet voor terug om een systeem met vijf verdedigers te propageren. De herinnering aan de 'goeie ouwe tijd' borrelde op. De periode waarin alle beheerders hun stempel meenden te moeten drukken op de ploeg. Met verhitte, hoogoplopende discussies als resultaat. Folkloristische uitspattingen, heette dat toen.

Roger COX

BR>Schepers gniffelt, als hij met die gedachte geconfronteerd wordt.

«Het is absoluut niet onze bedoeling om die tijden te doen herleven», zegt hij resoluut. «Niet zo lang geleden heb ik binnen de beheerraad nog uitdrukkelijk gesteld dat de trainer, en hij alleen, verantwoordelijk is voor het sportieve. Wie zich daarmee niet akkoord kon verklaren, moest daaruit maar zijn conclusies trekken. Wel, die regel geldt ook voor mij. De ploegopstelling, daar bemoei ik me niet mee. Alleen is het wel mijn taak als voorzitter om bij te sturen, als ik merk dat bepaalde zaken scheef beginnen te lopen.»

En er loopt één en ander fout, laat dat duidelijk zijn. 2 op 12, een lamentabel spelniveau, een gebrek aan mentale weerbaarheid. Als die trend zich nog even doorzet, geraakt STVV in vieze papieren.

«Het waarom is ook voor mij een raadsel», geeft Schepers toe. «Ik heb in de voorbije dagen informele gesprekken gevoerd met de trainer en een aantal spelers. De indruk die ik daar aan overhoud, is helemaal niet negatief. Van een conflictsituatie tussen de trainer en een gedeelte van de groep is hoegenaamd geen sprake. Zou dat wel het geval zijn, zou ik me geroepen voelen om in te grijpen. Nu hoeft dat niet. Ik blijf tot nader order pal achter Poll Peters staan. We kunnen hem weinig aanwrijven. Tactisch heb ik hem nog niet op blunders kunnen betrappen. Ja, ik weet wel, de vervanging van Isaias in Geel werd hem niet overal in dank afgenomen. Maar precies dergelijke ingrepen getuigen van lef. STVV heeft geen vedetten, iedereen is gelijk voor de wet. Af en toe mag je dat wel eens laten voelen.»

Zoals ook Verjans en Rudonja van de voorzitter mochten ondervinden.

«Ik ben er inderdaad tegen mijn gewoonte in nogal zwaar ingevlogen», beseft Schepers. «Misschien iets te. Maar dat vind ik niet erg. De ogen van bepaalde mensen mogen gerust open gaan. Het gaat niet op dat een speler bij een 1-0 achterstand het hoofd laat hangen.»

Een uiting van het

après-Intertoto-syndroom

?

«Heb ik nooit in geloofd. Maar wellicht bestaat het toch. We wonnen vijf van de zes Intertoto-matchen, we speelden uitstekend tegen Espanyol. Dan krijg je als speler misschien de indruk dat het allemaal vanzelf zal gaan. Andere verklaring voor de huidige terugval is het vertrek van Englebert. Met hem erbij zat er toch meer diepgang in ons spel. Wat ook onze spitsen goed uitkwam. Nu verloopt de opbouw vaak te traag, te lateraal. Toch is er in de verste verte nog geen reden tot paniek. We krijgen nu twee weken de gelegenheid om de batterijen weer op te laden. Tegen die tijd reken ik ook op de comeback van Van Oekelen. Toch een jongen die door zijn mentale sterkte een groep mee op sleeptouw kan nemen.»

Meer nog dan aan de rentree van Van Oekelen heeft STVV in de komende wedstrijden echter nood aan puntengewin. Hoe de oogst vergroot kan worden, is bijzaak geworden. Ten bewijze daarvan: Poll Peters grijpt terug naar een vijfmansdefensie. Onder externe druk?

«Geen sprake van», besluit Schepers. «Natuurlijk zijn er in die zin wel hints geweest vanuit het bestuur. Maar - ik val in herhaling - de trainer beslist autonoom. Dat hij meer zekerheid wil inbouwen, beschouw ik niet als een persoonlijke nederlaag voor hem. Hij heeft het geprobeerd, daar is niks verkeerd aan. Dat het niet echt wil lukken, is jammer. Maar het is geen oneer dat te moeten vaststellen. Als Poll ondanks alles toch halsstarrig zou vasthouden aan het systeem dat zijn voorkeur wegdraagt, zou ik dat verkeerd vinden. Maar dat doet hij dus niet. Daarvoor is hij te zeer vakman.»