Zware storm richt schade aan

Het stormweer en de hevige rukwinden veroorzaakten zondag flink wat schade op verscheidene plekken in het land. Bomen vielen neer, in Holsbeek blies de bliksem het dak van een woning weg. Bij de Colruyt-vestiging in Ninove speelde de wind zelfs met winkelkarretjes. Eén auto liep daardoor schade op.

Kdejager

BR> Vooral de brandweerkorpsen wisten zondag wat gedaan. Er kwamen heel veel meldingen van ontwortelde bomen binnen. Op de E40 in Erembodegem blokkeerde een boom zelfs een tijdlang de drie rijstroken richting Gent. Zwaargewonden door het weer vielen er gelukkig niet.

Ook de havens spaarde de wind niet. In Zeebrugge sloeg zondagochtend een ferry los. Het vrachtschip, de Dart 9, lag leeg te wachten tot het zou geladen worden. "Op een gegeven moment noteerden we zelfs windkracht 12", zegt een sluismeester. "Dat zijn enorm krachtige windstoten. Die kregen vat op het schip, duwden de boot letterlijk weg van de kade."

Hoe krachtig die wind was, blijkt uit het knappen van de meertouwen. "Normaal hangt zo'n schip vast met een twaalftal lijnen", weet de sluismeester. "Vijf tot zes vooraan, en evenveel achteraan. Knappen er een paar, dan kunnen die andere touwen het schip onmogelijk houden en is het weg." Sleepboten duwden de Dart 9 snel weer op zijn plaats.

Omdat het te gevaarlijk was om de haven binnen te varen, moesten zondagmiddag vier boten voor de Zeebrugse haven blijven liggen. Ook de Pride of York, een passagiersschip van P&O, mocht een tijd niet binnenvaren.

"De Pride moest volgens het schema rond 8.30u aanmeren, maar dat kon pas om 11u", zegt Roos Van Hoorickx, woordvoerster van P&O. "Jammer, maar onder die omstandigheden de haven binnenvaren is bijzonder riskant. Dan is het veiliger om in open water te blijven liggen. Normaal vertrekt de Pride of York vanavond (

zondag, red.

) weer, het ziet ernaar uit dat dat ook zal lukken."