Sprintkoningin Marion Jones klaar om rijk weer in te nemen

De sprintkoningin neemt de scepter opnieuw op. Zeventien maanden na haar laatste race en zeven maanden na de geboorte van zoon Tim Jr loopt Marion Jones (28) haar eerste wedstrijd. Vrijdag start de snelste nog actieve vrouw ter wereld in de New Yorkse Madison Square Garden op de 60 m sprint van de Millrose Games. "Ik ben gelukkig, en sta te popelen om eindelijk opnieuw van de partij te zijn en het competitiegevoel opnieuw te voelen", verklaarde de vijfvoudige wereldkampioene uit Raleigh dinsdagavond via een telefoonconferentie.

Belga

De koorts in de wachtkamer, het binnentreden van een joelende arena, het gevoel achter de startblokken, dat alles moest de glamourgirl bij de trainingsarbeid missen. Al maandenlang was Jones opnieuw aan het trainen, tot vijf uur per dag. Al enkele dagen na de geboorte van hun zoon had de levensgezellin van wereldrecordhouder 100 m bij de mannen, Tim Montgomery, de training alweer aangevat met de bedoeling in Athene haar mislukte voornemen van Sydney goed te maken. Als eerste atlete wilde de Amerikaanse vier jaar geleden vijfmaal Olympisch goud veroveren. De lauwerkrans kreeg ze echter enkel op de 100 en 200 m en op de 4x400 m. In het verspringen en op de 4x100 m moest ze vreden nemen met het brons.

Jones liet uitschijnen dat ze in de Griekse hoofdstad opnieuw de individuele sprintnummers en het verspringen wil combineren. Ze moet zich daarvoor kwalificeren op de Amerikaanse trials in juli in Sacramento. Of de jonge moeder uit Raleigh ook in de aflossingsproeven meedoet, was nog niet zeker.

Na haar terugkeer in New York werkt Marion Jones op 20 februari in het Engelse Birmingham zowel de 60 m sprint als het verspringen af, op 22 februari in Athene doet ze in haar laatste indoormeeting enkel mee aan het verspringen.

504 dagen is het geleden dat ze haar laatste race liep. Toen, op 20 september 2002 op de wereldbeker in Madrid, was ze met 10.90 oppermachtig op de 100 m, waardoor ze het seizoen ongeslagen beëindigde. Aan prijzengeld leverde het haar 482.400 dollar (385.920 euro) op, en voor minder dan 60.000 dollar (48.000 euro) startgeld zou ze niet aan een wedstrijd begonnen zijn.

2003 was voor Jones en Montgomery echter niet alleen een gelukkig jaar. Na de breuk met haar jarenlange coach Trevor Graham gingen Jones en haar man afgelopen zomer aan de slag met Charlie Francis, de voormalige coach van dopingzondaar Ben Johnson. De twee kregen de ganse atletiekwereld over zich heen, en onder druk van hun miljoenen dollars betalende sponsors wisselden ze Francis in voor Dan Pfaff, de ex-trainer van de vroegere Canadese wereldrecordhouder Donovan Bailey.

In de herfst raakte het paar dan ook nog verwikkeld in het dopingschandaal rond de designerdrug THG, die door het Noord-Californische labo BALCO zou ontwikkeld zijn. Naast andere atleten moesten de twee als klanten van de onderneming hun verhaal komen doen voor de rechtbank. Jones gaf toe, dat ze de firma BALCO kende en de verdachte oprichter Victor Conte meermaals had ontmoet. Maar ze benadrukte dat ze nooit ongeoorloofde middelen genomen heeft. "Mijn naam werd al vaak genoemd in dergelijke schandalen. Maar ik denk dat diegenen die mijn carrière sinds mijn zevende levensjaar volgen, goed weten wat voor mens en atleet in ben. Ik kan alleen maar blijven herhalen dat ik voor een dopingvrije sport ben en altijd zal zijn."