Vince Briganti nog wat onwennig op de Heizel

HEIZEL -

Assistent-coach Vince Briganti had maandag duidelijk het meeste moeite om zijn weg te vinden op de Heizelvlakte. De ex-speler en -coach van Winterslag, liep er vaak wat verloren bij. Wel leidde hij de training op het bijveld van de Heizel. Maar in de hectische toestanden die bij de Rode Duivels na zo een training losbarsten, hield Briganti zich wijselijk op de achtergrond: «Dit is nog nieuw voor iedereen. Laat deze groep maar rustig een weekje naar mekaar toegroeien.»

Luc MARTENS

BR>Het was van 1991 met tweedeklasser Rijkevorsel geleden dat Vince Briganti nog voor een groep seniors stond. Nadat Robert Waseige hem aan de Rode Duivels had voorgesteld, liep hij met een klamme handen het trainingsveld op. Een keer de bal rolde kwam ook Briganti los. «Het is inderdaad acht jaar geleden dat ik nog echt voor een spelersgroep stond. Maar dit mag geen probleem zijn. Het zijn ook allemaal profs die naar de Heizel komen. Jongens die weten wat ze wel en wat ze niet mogen. Dat is een stuk makkelijker werken, met echte profs heeft een trainer nooit problemen. Het was wel even schrikken toen vanmorgen bleek dat zeven spelers zich met blessures meldden na de wedstrijden van gisterenavond. Daarom heb we heel ontspannen getraind. Jongens die nog wat hinder ondervonden, heb ik onmiddellijk gezegd dat ze de groepstraining mochten verlaten om individueel te werken. Het was vandaag de bedoeling de spelers wat te laten recupereren van het weekend en tegelijkertijd wat recreatief bezig te zijn om de groepsgeest te bevorderen.»

Vince Brignati weet dat er hier en daar getwijfeld wordt aan zijn kwaliteiten als assistent-bondscoach. Hij gaat dat probleem ook niet uit de weg. «Binnen tien maanden start EURO 2000. Dat is dus vlak bij. Robert Waseige werd de nieuwe bondscoach en Eddy Snelders haakte af. Er moest dus een nieuwe assistent komen. Ik vind het niet onlogisch dat de Voetbalbond dan kiest voor twee mensen die mekaar blindelings kunnen vertrouwen. Anders gaat er in het vooruitzicht van EURO 2000 nodeloos veel tijd verloren. Ik heb samen met Robert Waseige fantastische jaren in Winterslag gekend. En ook daarna hadden we bijna dagelijks contact. Onze visie op voetbal is exact dezelfde en ik ben de eerste klasse blijven volgen in opdracht van Waseige. Wij weten echt wat we aan mekaar hebben en dat lijkt me een enorm voordeel nu EURO 2000 zo snel op ons afkomt.»

Ook over het werken met vedetten en het coachen van wedstrijden op het hoogste niveau, worden er vragen gesteld over de capaciteiten van Vince Briganti. «Dat is inderdaad een vraag die ik de jongste dagen regelmatig moest horen. Maar toevallig stootte ik deze week op een map over de wedstrijd Winterslag-Club Brugge van de periode toen Robert Waseige en ikzelf daar de trainingen nog leidden. Het grote Club kwam toen op bezoek. Met Jensen, Bastijns, Krieger, Leekens, Vandereycken, Ceulemans en noem maar op. Uitslag: 3-1. Dat was een van die vele onvergetelijke

Winterslag-nachten

. Waarmee ik maar wil zeggen dat wij wel degelijk weten hoe het er op het hoogste niveau aan toegaat in het voetbal. De wedstrijd tegen Nederland komt ook voor ons nog iets te vroeg. Maar we moesten er toch ergens aan beginnen. Geef ons nog wat tijd tot deze, nog te stille groep, echt gaat loskomen.»