Vandecaveye neemt afscheid van judo

Judoka Gella Vandecaveye heeft aangekondigd te kappen met topsport. "De kogel is door de kerk. Vanaf mijn 15 jaar trek ik reeds veelvuldig op internationale stages en wedstrijden; Ik ben de 30 voorbij.... De tand des tijds eist zijn tol. De bobijn is af en het heilig vuur is gedoofd. Ik heb geen killersinstinct meer en de vechtlust is verdwenen. Mijn hoofd wil niet meer mee" aldus Vandecaveye donderdag in haar afscheidsbrief.

Belga

Gella Vandecaveye startte op 8-jarige leeftijd met judo bij Judoclub Zwevegem en maakte op 15-jarige leeftijd haar overstap naar Judoclub Jenos Kwai Hooglede onder leiding van haar huidige trainer Eddy Vinckier.

Zij combineerde met succes topsport en hogere studies communicatiemanagement en veroverde in 1993 haar eerste wereldtitel. In 1998 brak ze haar nek maar zorgde voor het onwaarschijnlijke door 5 maanden later opnieuw Europees kampioene te worden. Twee maanden voor de Olympische Spelen van Sydney 2000 scheurde ze de kruisbanden van haar rechterknie maar dat belette haar niet alsnog een olympische medaille te behalen. In 2001 werd ze, acht jaar na haar eerste wereldtitel, voor de tweede maal wereldkampioene en verloor dat jaar geen enkele kamp.

Op haar palmares staan twee olympische medailles (zilver en brons), twee gouden, 1 zilveren en 1 bronzen medaille op wereldkampioenschappen, 7 gouden medailles op Europese kampioenschappen en 21 nationale titels. Daarnaast werd ze tweemaal uitverkozen tot Sportvrouw van het Jaar, viermaal tot Europees judoka van het jaar, kreeg de in 1999 de Nationale Trofee voor Sportverdienste en werd ze het jaar daarop uitverkozen tot Sportpersoonlijkheid van het Jaar.