Onderzoek naar verdwijning Russische presidentskandidaat

Het Russische parket-generaal heeft maandag een onderzoek wegens "moord met voorbedachten rade" geopend na de verdwijning van Ivan Rybkine, een kandidaat voor de Russische presidentsverkiezingen van 14 maart. Dat heeft een woordvoerder van het parket laten weten.

Belga

Rybkine, een bondgenoot van de naar Groot-Brittannië gevluchte tycoon Boris Berezovski, wordt sinds vorige donderdag vermist. "In dergelijke verdwijningszaken wordt een zoektocht opgestart, maar als de persoon in kwestie niet snel gevonden wordt, wordt een onderzoek geopend wegens moord met voorbedachten rade", aldus de woordvoerster die onderstreepte dat er geen andere grond is voor het openen van het onderzoek.

De politie van Moskou kondigde zondagavond aan een zoektocht naar Rybkine te zijn begonnen. De man geldt als een vooraanstaand politicus in Rusland. Rybkine was voorzitter van de Doema, het Russische Lagerhuis, onder president Boris Jeltsin en is nu onafhankelijk kandidaat bij de presidentsverkiezingen.

Hij leidt de vleugel van Liberaal Rusland die na een scheuring trouw is gebleven aan Berezovski, oprichter van die partij. Die laatste wordt door het Russische gerecht gezocht in verband met fraude en heeft in Groot-Brittannië het statuut van politiek vluchteling.