Waseige hoopt meer leven te krijgen in gehandicapte groep

BRUSSEL -

De eerste trainingsdag van Robert Waseige zit erop. Het werd een rustige sessie. Te rustig, vond Waseige. «Maar dat is zo als de liefde nog pril is», sprak de nieuwe bondscoach. «Komt daarbij dat ik de training door de massa's blessures heel licht hield.»

Yves TAILDEMAN

BR>Het was even wennen toen Waseige het trainingsveld naast het Koning Boudewijnstadion betrad. De luidruchtige grappende trainer had plaatsgemaakt voor de rustige filosoof, die voortdurend overleg pleegde met zijn assistenten. Er vlogen geen ballen meer naar het toekijkend journaille, de bondscoach durfde het niet meer aan zelf zijn kunsten met de bal te tonen. Waseiges rust plantte zich blijkbaar over op de spelersgroep.

«Misschien was dat omdat er negen jongens zondag een wedstrijd hadden», aldus Waseige. «Het was een rustig sfeertje, waarbij iedereen de ander observeerde. Dat is ook zo in een pas gevormd koppel. Als je nog niet lang verliefd bent en bij elkaar gaat wonen, observeer je eerst je partner. Deze week moet dienen om op dezelfde golflengte te komen.

Radio Heizel

moet niet verkeerd klinken. Maar ik verkies een goed humeur op een training. Zo zijn inspanningen beter te verdragen.»

Waseige was dus niet helemaal tevreden over zijn eerste dag. Kwam daarbij dat acht van zijn twintig spelers met (lichte) ongemakken kampten. De aanloop naar de klassieker tegen Nederland verliep niet op wieltjes. «Ik stel me vragen bij die blessures. Het voetbal wordt heel zwaar. De trainingen moeten door de Europese matchen steeds vroeger beginnen en het wedstrijdtempo gaat steeds omhoog. Ik maak me daar zorgen over. Let op, we zitten niet met een epidemie, maar ik heb tijdens deze loslooptraining tekenen van vermoeidheid ervaren. Ik was bijna beschaamd die te moeten vaststellen. Ik dacht deze week één conditietraining in te lassen omdat een speler nu nog niet op zijn hoogtepunt moet zijn. Maar ik zal van gedacht moeten veranderen. Als het de jongens deugd doet deze week op souplesse te trainen, zullen we dat doen.»

Waseige slaat een alarmkreet. «De trainers en iedereen die met het voetbal te maken heeft, moeten dit probleem onder ogen zien. Er is een schrijnend gebrek aan tijd om te recupereren van de vorige competitie. De trainingen moeten tijdens de voorbereiding wel intensief maar zeer progressief gebeuren. En daar is geen tijd voor. Na geld is tijd het grootste manco in het moderne voetbal.»